Home Nyaralóhelyek Nyaralás Zakynthos szigetén – Itt vannak a legjobb tippek
Szerző: vízpartok / Fotók: Zakynthos (c) pixabay

A sziklákkal szegélyezett Navagio-öböl hófehér homokjával és hajóroncsával minden bizonnyal az egyik legbájosabb célpont Zakynthoson. A görög sziget azonban még ennél is több látnivalót kínál.

Zakynthos körülbelül 40 kilométer hosszú és 20 kilométer széles – ez megfelelő méret ahhoz, hogy egy nyaralás során felfedezhesse a szigetet. A népszerű üdülősziget tájképe hegyvidéki, különösen a nyugati oldalon. A legmagasabb pont a 756 méter magas Vrachionas. A part néhol meredek és zord, máshol viszont meglehetősen sík.

Természeti szépségeinek és festői fővárosának köszönhetően a velenceiek (Homérosz után) Kelet virágának nevezték.

Korfu és Kefalónia után Zakynthos a harmadik legnagyobb jón sziget, és a tizedik legnagyobb az összes görög sziget közül.

Navagio-öböl – a „Csempészek szurdoka”

Hajótörés, Zakynthos, Görögország

Az egyik leglátványosabb öböl a már említett Navagio-öböl a nyugati parton. Nemcsak intenzív kék vizéről és a csak csónakkal megközelíthető strandjáról híres, hanem a homokban fekvő hajóroncsról is. Ez a Panagiotis csempészhajó, amely 1980-ban egy viharban zátonyra futott. A 310 méter magas sziklákkal szegélyezett öböl (amelyet egyébként korábban Agios Georgiosnak hívtak) ezért kapta a „Csempészszurdok” becenevet.

Ma már a turisták egy része más okból érkezik az öbölbe: ez a hely a bázisugrás híres helyszíne. Speciális ejtőernyővel 310 méteres magasságból ugranak a gyakran halálos kimenetelű extrém sport rajongói.

Az öböl fölött magasan a sziklába épített kilátóról, mint egy erkélyről, remek kilátás nyílik a tengerpartra és a roncsra. Ez azonban akkora látványosság, hogy néha sokáig kell sorban állni, mielőtt élvezhetjük a kilátást.

Útvonal: Anafonitria vagy Volimes felől a Kremnon Szent György kolostor felé haladva kövesse a „Navagio” jelzést.

Álomstrandok és kék barlangok

Gerakas Zante, Gerakas Strand, Zakynthos, Strand

Zakynthoson mindenütt gyönyörű strandok találhatók. A nyugati parton a part többnyire meredeken lejt, sok öbölbe csak hajóval lehet eljutni – de a strandok fantasztikusak. A keleti parton sziklás öblök és sekély homokos strandok váltakoznak (pl. Alykes, Tsilivi és Amboula).

A Skinari-foknál találja a gyönyörű Kék barlangokat, amelyek egy hajós túra keretében látogathatók meg. Tényleg megfelelnek a nevüknek. A túrák a Makris Gialos strandról, a Skinari-foktól és az Agio Nikolaos kikötőből indulnak.

Találkozás az álcserepesteknősökkel

Görögország, Zakynthos, Laganas, Nyár, Sziget, Ünnep

Zakynthos déli részén található a Teknősök öble, amely olyan strandokat foglal magában, mint Limni Keri, Kaminia, Porto Koukla, Agios Sostis, Laganas, Dafni, Kalamaki, Gerakas és Marathia Cape. Az öböl nem véletlenül viseli a nevét – sok álcserepesteknős él itt, amely Európában nagyon veszélyeztetett faj. Kalamaki strandja az állatok védelme érdekében (éjszaka homokba ássák tojásaikat) bizonyos időszakokban nem látogatható. Laganasból hajókirándulások indulnak a teknősök élőhelyére.

Éjszakai élet Laganasban

Laganas egyik vonzereje az álcserepes tengeri teknősök (Caretta caretta) vándorlása. A teknősök minden évben június, július és augusztus hónapokban vonulnak a Laganas-öbölbe, hogy a partra rakják le tojásaikat. Ez egy védett strand, amelyet ökológusok folyamatosan felügyelnek.

Laganas a 18-30-as korosztályú látogatók egyik európai bulihelye, a városban számos éjszakai klub, étterem és helyi szuvenírbolt található. Laganas népszerű a fiatal brit, szerb, holland, svéd és német turisták körében. Laganas több mint 100 bárnak és klubnak ad otthont, és a nyári hónapokban, júniusban, júliusban és augusztusban a legforgalmasabb.

A főváros felfedezése

Sok zakynthosi turista a legtöbb időt a strandokon tölti, de a szigeten rengeteg más felfedeznivaló is van. Például a sziget fővárosa, Zakynthos városa, a bájos kikötői mólókkal, az Ellenállási Emlékmű (amely két bátor szigetlakónak állít emléket, akik a II. világháború alatt sok zsidó életét mentették meg), a hatalmas Agios Dionysos templom, amelynek harangtornya egy kicsit távolabb áll, a Sztrofádok kolostora és a Kastro romjai az azonos nevű dombon – ezek az eredeti város maradványai.

Ha Zakynthos városában jár, még mindig találhat néhány emléket, amelyek a szigeten uralkodó 700 éves velencei uralomra emlékeztetnek.

Keri – egy falu, mintha kiesett volna az időből

A Zakynthos várostól mintegy 20 kilométerre fekvő Keri falu szintén gyönyörű hely, ahová érdemes ellátogatni. Ez egy varázslatos hegyi falu, szűk sikátorokkal és régi házakkal, amely mintha megállt volna az idő.  A templom melletti harangtorony megmászható, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a falura és a tengerpartra. Érdemes megnézni a Keri világítótornyot is.

Egy másik szép falu Kampi, látványos, meredeken lejtő sziklás tengerparttal. Lenyűgöző látvány itt a naplemente, a szikla tetején állva, körülbelül 300 méterre a tengerszint felett, tökéletes a rálátás egy gyönyörű naplementére.

Éghajlat és időjárás Zakynthoson

Zakynthos szinte az év bármely szakában célpont. Május és október között nyáriasan meleg van, a hőmérséklet 25 és 32 fok között mozog. Novemberben még mindig 20 fok van. December és március között elég hűvös lehet, néha 10 fok alá is csökkenhet, és viszonylag gyakran esik az eső. Ebben az időszakban a tenger csak nagyon edzett úszók számára alkalmas, a hőmérséklet 12 és 17 fok között mozog.

Kövess minket!