VÍZPARTOK Hírek a forrástól a tengerig

Velencében januártól bevezetik a fizetős belépést – itt vannak a tudnivalók

2022. július 7.

Szerző: Vízpartok

Velence bejelentette a hivatalos dátumot, amelytől kezdve a turistáknak előre kell foglalniuk a látogatást és díjat kell fizetniük.
hetedhetshop.hu

Nyártól bevezetik a nem kötelező foglalást – kedvezményekkel

Velence önkormányzata bevezeti az egyelőre nem kötelező előzetes foglalási rendszert a városba történő belépéshez, 2023. január 16-tól pedig ezt fizetőssé is teszi.

A foglalás kísérleti jelleggel indul: a nem Veneto tartományból érkezők a Venezia Unica honlapon jelezhetik előre, melyik napon kívánnak a városba belépni.

Az előzetes foglalás még nem számít kötelezőnek, de aki ezzel a lehetőséggel él, kedvezményekben részesül.

Augusztustól ugyanis a városi tömegközlekedést képező vaporetto-hajók hetvenöt percig érvényes menetjegy ára 7,50 euróról 9,50-re emelkedik.

Aki azonban legalább egy hónappal korábban előre lefoglalja a városba történő belépést, és ezzel együtt megveszi a jegyet is, az egyszeri menetjegyen két eurót, a több napig érvényes jegyen öt eurót takaríthat meg. Az előre foglalók számára a városi parkolókban a harmincöt eurós napidíj is öt euróval kevesebb lesz.

Belépődíj jövőre

2023. január 16-tól a belépés fizetőssé teszik azon turisták számára, akik egyetlen éjszakát sem töltenek a városban.

A belépőárak 3 és 10 euró között mozoghatnak, a kijelölt naptól függően. A látogatottabb időszakokban, például hétvégeken vagy ünnepnapokon drágább lesz a belépés.

A környező szigetekre, például Buranóra és Muranóra látogatóknak szintén regisztrálniuk és fizetniük kell.

A látogatók számát nem korlátozzák, csak a belépődíjat emelik meg, ha egy adott napon elérnek egy bizonyos számú látogatót.

A belépéshez szükséges fizetési rendszert a következő hónapokban léptetik majd működésbe a városi portálon.

Ősztől egy többnyelvű online foglalási rendszer áll majd a látogatók rendelkezésére, amellyel előre lefoglalhatják velencei útjukat. A foglaláskor a látogatók egy QR-kódot kapnak, amely a jegyükként funkcionál, és amelyet a jegyellenőröknek kell megmutatniuk.

A tömegközlekedéssel érkezők számára lehetőség nyílik arra, hogy az utazási jeggyel egyidejűleg megvásárolják a belépőjegyet is.

Az internetről letölthető jegyeket többek között a vasútállomásnál felállított beléptető kapuknál ellenőrzik majd. A jegyellenőrök a történelmi városban mindenütt ellenőrzik majd a látogatók jegyeit vagy a mentességet igazoló igazolásokat.

Mi történik, ha elfelejtem megvenni a jegyemet Velencébe?

A velencei hatóságok közölték, hogy a város belépési pontjain, például a Piazzale Roma buszpályaudvaron vagy a vasútállomáson hirdetmények fogják emlékeztetni a látogatókat a jegyfoglalásra.

Azoknak a látogatóknak, akik foglalás és fizetés nélkül érkeznek, a teljes 10 eurós díjat ki kell fizetniük, és 50 eurótól 300 euróig terjedő bírsággal kell számolniuk.

Mire fordítják a belépődíjat?

A rendszer működtetésének költségein kívül a belépési díjakból származó bevételeket a város lakóit segítő szolgáltatásokra fordítják. Ezek közé tartozik a karbantartás, a takarítás és a megélhetési költségek csökkentése.

Ez is érdekelhet >

Legfrissebb hírek >