Home Utazási hírek Dráma Delphoi közelében: A közeli ősi olajfaliget már elpusztult
Szerző: vízpartok / Fotó: Olajfaliget Delphoi közelében (c) hetedhetorszag.hu

Futótűz fenyegeti az ősi görög olajfaligetet Amfissában, Delphio közelében.

A Delphio melletti Amfissa olajfaliget, amely a hétfőn Itea város közelében kitört erdőtűzben megrongálódott, Görögország legnagyobb egybefüggő olajfaligetének számít, több mint 1,2 millió fával.

A tűzoltók és önkéntesek egész éjszaka küzdöttek a lángokkal Amfissában, és a javuló időjárási körülményeket kihasználva kedd reggelre megállították a tűz pusztító útját Sernikaki és Profitis Ilias térségében.

Erőfeszítéseket tettek az Itea felé tartó tűzfront megfékezésére is, amely még mindig égeti a Galaxidi melletti területeket, míg egy másik front Delphio felé tart. A kis kikötőváros, Itea környékén több falut is evakuálni kellett.

Tűzoltóberendezések védik Delphoi ásatási területét (c) hetedhetorszag.hu

„Aggódunk az Iteától Agia Efthymia felé tartó front miatt” – mondta Giorgos Delmouzos regionális kormányzóhelyettes, aki megjegyezte, hogy a tűzoltó repülőgépek újraindítása várhatóan segíteni fog.

Az olajfaliget 5500 hektáron terül el Amfissa városától a Korinthoszi-öbölig, illetve Erateini falutól Kirra településig. Ez Görögország legnagyobb egybefüggő olajfaligete és a híres Delphoi tájképnek a része, amelyet az UNESCO a világörökség részeként ismer el.

Az Amfissa olajfaligetben már a neolitikumban is szüreteltek vadon termő olajbogyót. Egyes források szerint azonban a pelaszgiaiak voltak azok, akik először ültettek ide olajfákat a történelem előtti időkben. Azóta a terület használata nem változott, akárhány birtokos is járt itt.

Az Amfissa olajfaliget ma a Delphoi táj része, amely a Delphoi régészeti lelőhelytől Itea városáig terjedő terület, beleértve a Pleisztosz-völgyet is.

A meteorológusok szerint a tüzek a hosszan tartó szárazság és a magas hőmérséklet miatt törtek ki, és az erős szél táplálta őket. Dél-Európában az éghajlatváltozás miatt megnőtt a tüzek valószínűsége és a leégett területek nagysága.

Kövess minket!