Home Zöldpart Titokzatos látogatóktól ragyog Bécs
Szerző. vízpartok / Fotó: MTI/Komka Péter

A nyár beköszöntével Bécs rétjei és mezői újra ragyognak, és ezzel a szentjánosbogárszezon is elkezdődött. A bécsi környezetvédelmi hivatal adatokat gyűjt arról, hogy hol láthatók az izzó bogarak.

A hotspotok közé tartozik a Práter és a Duna-sziget, de a Lainzer Tiergartenben és Lobauban is találkozhatunk a rovarokkal – írja az ORF bécsi kiadása.

„Különösen ott, ahol a különböző élőhelyek találkoznak, sok szentjánosbogarat találunk. Így az erdőszélen vagy a réten, de a patakok szélén és a szőlőkben is. A legjobb időpont a szentjánosbogarak megfigyelésére este 10 óra körül van, amikor már sötétedik”

– mondja Bernadette Pokorny a Környezeti Tanácsadó Szolgálat munkatársa.

A szentjánosbogarak Liesing, Hietzing, Döbling és Bécs számos más külső kerületében is megtalálhatók. Csak a belső kerületek és a sűrűn beépített területek, mint például Donaustadt maradnak ki. Ott a permetezett méreg és a kevés vizes élőhely megakadályozza, hogy az érzékeny állatok összegyűljenek. A sötétség is fontos – kevés mesterséges fénynek kell lennie.

A Környezeti Tanácsadó Szolgálat online térképe megmutatja, hol találhatók szentjánosbogarak.

Az állatok az érintetlen, természetközeli élőhelyek mutatói. Az éghajlatváltozás azonban veszélyezteti a szentjánosbogarak populációját, amelyek Európában két fajjal, a nagy és a kis szentjánosbogárral terjedtek el. A rovaroknak nedves élőhelyekre van szükségük, amelyeket az éghajlatváltozás kiszáradással fenyeget.

A szentjánosbogarak évente csak két-négy hétig világítanak, fajtól függően. A szentjánosbogarak számára a fény elengedhetetlen a túléléshez:

„Maguk a rovarok kis barna bogarakként nagyon feltűnésmentesek. A nőstények, amelyek némileg hasonlítanak az izopodákra, röpképtelenek. A párzási időszakban a szárakon ülnek, hogy a hímek könnyen megtalálják őket”

– mondja Pokorny.

A szentjánosbogarak azért világítanak, hogy a júniustól júliusig tartó párzási időszakban könnyebben találjanak párt, ha lehetséges: „A nőstények ekkor kezdenek el világítani a hátsó testükkel. A kis szentjánosbogár esetében a hímek is világítanak. A hímek és a nőstények így könnyebben megtalálják egymást.”

Kövess minket!