Home Nyaralóhelyek Durva korlátozásokkal veszi fel harcot Szardínia a strandoló turistákkal
Szerző: vízpartok / Fotó: Szardínia (c) pixabay

Törülközőtilalom, előre lefoglalt jegyek és belépődíjak: Szardínia szigete több új korlátozással védi látványos strandjait a sok turistától – írja az euronews.

Az Olaszország nyugati partjainál fekvő Szardínia rendelkezik az ország legszebb strandjaival. A szigetet gyakran választják Olaszország egyik legjobb tengerparti nyaralóhelyének.

A sziget tengerpartja híres érintetlen homokos partszakaszairól, azonban veszélyben van a látogatók tiszteletlen viselkedése és a túlzsúfoltság miatt.

Idén nyáron a sziget strandjain több új szabályozást és korlátozást vezettek be a természeti környezet védelme érdekében.

A külső Budelli-szigeten található Spiaggia Rosa nyáron naponta több ezer turistát vonz, akik megcsodálhatják csodálatos rózsaszín homokját. A látogatók azonban csak távolról, hajóval láthatják a festői homokot.

A strand hírneve miatt az 1990-es évek közepe óta le van zárva a látogatók elől, miután az áhított homok kezdett eltűnni. A helyi önkormányzat intézkedett, miután kiderült, hogy a turisták több kilónyi homokot csempésznek el szuvenírként.

A Spiaggia Rosa mellett idén a Spiaggia del Cavaliere is tiltott terület a strandolók számára.

La Maddalena szigetcsoporton két strandra is korlátozták a belépést. A Cala Coticcio és a Cala Brigantina strandokat a nyár folyamán naponta csak 60 fő látogathatja. Az utazóknak online kell foglalniuk a helyüket, és személyenként 3 eurót kell fizetniük, hogy idegenvezetővel látogathassák a strandokat. A hatóságok szerint hamarosan megjelenik egy alkalmazás, amelyen a látogatók lefoglalhatják a jegyeket.

A sziget több más strandjára is csak korlátozott számú látogatót engednek be mostantól. Cala Sisine napi 1600 látogatót enged meg, Santa Maria Navarrese strandja pedig 1300-at. A Cala Mariolunál napi 550 látogatót engednek be, személyenként 1 eurós díjjal.

A délkeleti Villasimiusban a Punta Molentis, Riu Trottu és Portu Sa Ruxi partokon strandolóknak fizetniük kell a parkolóba való belépésért. Minden jármű 10 euróba kerül, és minden utas után további 1 eurót kell fizetni. A kerékpárosok és a gyalogosok 3 eurót fizetnek. A parkolókban és a strandok megközelítési pontjain személyzet ellenőrzi a jegyeket.

A nyugati parton, Stintino híres Pelosa strandján már csak korlátozott számú látogatót fogadnak naponta. Szeptember 30-ig naponta legfeljebb 1500 fő léphet be a strandra. Tavaly a látogatók száma egyes napokon elérte a 4000-et.

A Pelosa strandon napozni vágyóknak 3,50 euróba kerülő jegyet kell váltaniuk. A szabályok azt is előírják, hogy strandtörülközőt nem szabad használni. A látogatóknak helyette szőnyeget kell magukkal vinniük, amely kevesebb homokot rejt magában.

A keleti parton fekvő Ogliastrában a Cala Birìala strandon naponta 300 fő tartózkodhat, és a strandolók csak két órát tölthetnek ott.

Hasonlóképpen a Cala dei Gabbiani partján is 350 főre van korlátozva a látogatók száma, és szintén két óra elteltével kell távozniuk.

Hogyan szorítja vissza Olaszország a túlzott turizmust?

Szardínia több más népszerű turisztikai célponthoz csatlakozik, amelyek a túlzsúfoltság miatt korlátozást vezettek be.

Velence 2023-tól bevezet egy foglalási rendszert és díjat a város látogatásáért, míg az Amalfi-parton korlátozzák a festői tengerparti úton közlekedő autók számát.

Kövess minket!