Szlovéniában változott a benzin ára – mutatjuk mennyibe kerül

2022. június 19.

Szerzó: MTI / Fotó: pixabay

Már nem mindenhol olcsóbb a benzin.

A szlovén kormány május közepén rögzítette az üzemanyagok árát, a rendelet a 95-ös oktánszámú benzinre, valamint a dízelre vonatkozik három hónapig.

Az eurosuper 95 kiskereskedelmi árát akkor 1,560 euróban, nagykereskedelmi árát 1,540 euróban, az eurodízel kiskereskedelmi árát 1,668 euróban, nagykereskedelmi árát 1,648 euróban határozta meg a tárca.

A gazdasági minisztérium tájékoztatása szerint a kormány azért döntött a két legkelendőbb üzemanyag árának maximalizálása mellett, hogy megfékezze a kőolajtermékek piacán várhatóan bekövetkező zavarok és az árak nagymértékű ingadozása miatti emelkedését.

A leköszönő kormány május 1-jén nem hosszabbította meg a két és fél hónappal korábban rögzített üzemanyagár alkalmazásának időpontját, amit akkor azzal magyarázott, hogy a piacok stabilizálódtak. Azóta háromszor emelkedett a benzin és a dízel ára Szlovéniában. A benzin 1,717 euróba, a dízel 1,862 euróba is került. Az autópályákon utóbbi ára elérte a 1,92 eurót.

Az új szlovén kormány megszünteti az üzemanyagár-stopot

Szlovéniában június 21-től megszűnik az üzemanyagár-stop – közölte Robert Golob szlovén kormányfő.

A miniszterelnök kiemelte: az autópályákon kívüli töltőállomásokon rögzítik a kiskereskedői árrést, míg az autópályákon teljesen liberalizálják a díjszabást.

Tekintettel az olaj és olajtermékek közelmúltbeli drágulására, valamint az euró gyengülésére a dollárral szemben, a Finance című szlovén gazdasági napilap kiszámolta, hogy június 21-től a 95-ös oktánszámú benzin literenkénti ára 1,74 euró, míg a gázolajé 1,81 euró körül alakulhat Szlovéniában.

 Frissítés:

A szlovén kormány július 4-én tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árrését az autópályákon kívüli töltőállomásokon – közölte a szlovén gazdasági minisztérium hétfőn.

A rendelet – amely szerint július 5-től a benzin kiskereskedelmi árra 2,3 centtel, 1,723 euróra (689,23 forint), a gázolajé 4 centtel, 1,808 euróra (723,24 forint) csökken – július 18-ig lesz érvényben.

A ljubljanai kormány június 24-én vezette be az autópályákon kívüli töltőállomásokon az árrés-szabályozási rendszert, miközben teljesen liberalizálta az autópálya-hálózat mentén fekvő benzinkutakon a díjszabást.

Az autópályákon a piacvezető Petrol szlovén olajvállalat benzinkútjain az eurosuper 95 ára jelenleg 1,851 euró, a gázolajé 1,895 euró, míg az OMV töltőállomásain ugyanaz az üzemanyag 1,944, illetve 2,024 euróba kerül.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek