Home MiMennyi Brutálisan elszálltak az árak: Sok görögországi nyaralóhely a helyieknek is túl drága
Szerző: vízpartok / Fotó: Mykonos (c) pixabay

A világ számos más részéhez hasonlóan Görögországban is közel harminc éve a legmagasabbra szökött az inflációs ráta, ami valószínűleg hozzájárult az utazási árak hatalmas emelkedéséhez.

Számos görögországi nyaralási célpont rendkívül drágává vált, olyannyira, hogy az átlagos görögök már azt sem engedhetik meg maguknak, hogy saját hazájukban utazzanak.

A görög inflációs ráta csak májusban elérte a 11,3 százalékot, ami az áprilisi 10,2 százalékról és a tavaly májusi 0,1 százalékról emelkedett a görög statisztikai hivatal adatai szerint.

Miközben a szállodai szobák, a bérautók és az utazás egyéb alapvető szempontjainak árai Görögország-szerte, különösen a görög szigeteken, magasra emelkedtek, valószínűleg csak növekedni fognak.

A csúcspontjukat valószínűleg augusztusban érik el, amikor a legtöbb görög a nyári szabadságát tölti, így a szigetek tele vannak görög és külföldi turistákkal.

Míg korábban sokan gond nélkül lefoglalták a nyaralószállásukat augusztusra a nyári időszakban, az árak annyira megugrottak, hogy azok, akik még nem tervezték meg az utazásukat, kapkodni kényszerülnek.

A legnépszerűbb szigeteken, például Mykonoson és Santorinin, már lehetetlen 100 euró (103 dollár) alatti éjszakánkénti áron szállást találni.

Görögországban a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalók minimálbére alig több mint 700 euró. Mykonoson az exkluzív tengerparti bárok, éttermek és klubok néhány napozóágya majdnem annyiba kerülhet, mint a havi minimálbér Görögországban.

Egy amerikai turista a szigeten, akinek két italért és egy tányér rákért 600 eurót számoltak fel, beperelte az éttermet.

Brenda Moulton és lánya, Kaylea a görögországi Mykonos szigetén, a Platis Gialos strandon található DK Oyster Bearbe tértek be, ahol egy-egy margaritát és egy tányér rákot fogyasztottak. A számlán 600 eurós állt: 520,80 euró az italokért és az ételért, valamint a kötelező 80 eurós borravaló.

A világszerte tapasztalható növekvő inflációs ráták mellett a görögországi árak az évek során folyamatosan emelkedtek a túlturizmus miatt.

Aki szereti a nyugodt nyaralást, annak rossz hír, hogy a helyzet rövid távon nem fog változni. Sok helyi lakos, bár elégedetlen a jelenség negatív hatásai miatt, a túlzásba vitt turizmus elleni küzdelem érdekében habozik felszólalni vagy változtatásokat végrehajtani, mert félnek az üzlet elvesztésétől, különösen a világjárvány után, amely katasztrofális volt az ágazat számára.

A nagylelkű és vendégszerető természetükről ismert görögök szeretik, ha a turisták eljönnek az országukba, és megtapasztalják a görög kultúra és táj szépségét.

Görögország továbbra is az európaiak legkedveltebb úti célja

Az európaiak továbbra is Görögországot választják az öt legkedveltebb úti cél közé, különösen azok, akik a következő hónapokban terveznek utazást – derült ki az Európai Utazási Bizottság (ETC) jelentéséből.

Görögország a negyedik legkeresettebb úti cél, az európaiak 6,6 százaléka mondta, hogy ott tervezi tölteni következő nyaralását, ezt követi Horvátország (5,6 százalék), miközben olyan népszerű úti célok mögött áll, mint Spanyolország (10,2 százalék), Franciaország (10,1 százalék) és Olaszország (9,6 százalék) – írja a SchengenVisaInfo.com..

Görögország a német, brit, francia, francia, lengyel, osztrák és olasz utazók kedvenc úti célja, míg a holland, spanyol, svájci és spanyol turisták számára a mediterrán ország még nem az első számú választás.

Az adatokból kiderül továbbá, hogy az úti célról szóló döntések között szerepel az időjárás, a vonzó ajánlatok és a kisebb tömeg, míg a válaszadók 19 százalékának a természetben való időtöltés, az európaiak 16 százalékának pedig a gasztronómia és a helyi életmód.

A COVID-19 járvány során Görögország, valamint Spanyolország volt a leglátogatottabb ország. Az elmúlt két évben Németország volt a Görögországba irányuló turizmus fő piaca, ezt követte az Egyesült Királyság.

Kövess minket!