Home Utazási hírek Vonat, busz, hajó: A Balaton idén az ország minden tájáról könnyen elérhető
Szerő: MTI / Fotó: A hatvanas évek stílusában lefestett M62-es Szergej elnevezésű mozdony vontatja a Tekergő nevű menetrend szerinti gyorsvonatot a Balaton északi partján, Aszófőnél 2018. július 29-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A nyári menetrend lép életbe a MÁV-nál és a Volánnál

A nyári menetrend a Volánbusznál június 16-án, a vasútnál pedig június 18-án lép életbe, a turisztikai helyeket sűrűbben kiszolgáló menetrendek augusztus 28-ig lesz érvényben.

A vasúton június 18-tól több kiindulópontról még több expresszvonat közlekedik a Balatonra. Újra elérhetők lesznek a Balaton körüli utazásra szóló napijegyek és a kedvezményes jegyek, bővítik a kerékpárszállítási kapacitást.

A MÁV-START több régióból indít közvetlen vonatokat a Balatonra, így nemcsak az összes megyeszékhelyről, de számos más, minden korábbinál több településről lehet közvetlenül utazni a tóhoz ezen a nyáron hétvégén.

A MÁV-START 35 felújított és 2 új típusú jegyautomatát telepített a forgalmasabb balatoni állomásokra, megállóhelyekre.

Volánbusszal június 16-tól az ország számos pontjáról még kedvezőbbé válik a Balaton elérése. A Volán több új járatot indít, egyes járatok gyakrabban és több települést érintve közlekednek, illetve számos városban tovább javulnak az autóbuszok és a vonatok közötti átszállási lehetőségek.

A vasúti nyári menetrenddel mindenhonnan elérhető a Balaton

Az idei nyári menetrend célja, hogy a Balaton felé ne csak Budapestről kínáljanak megbízható, ütemes kiszolgálását, hanem az ország minden tájáról biztosítsanak oda eljutási lehetőséget.

Idén június 12-ig, 2019 azonos időszakához mérve 80 százalékkal nőtt az utasok száma, ez csaknem félmillió embert jelent. Ez az növekedés azt tükrözi, hogy ma már az iskolai szünet előtt többen járnak vonattal a Balatonra, mint a járvány előtti nyáron az augusztusi csúcsszezonban.

Budapestről Intercity vonatok indulnak a déli partra, az északi partra pedig a Kék Hullám Intercityk és az azokat kiegészítő Katica és más Interregio vonatok közlekednek. Újdonság, hogy öt irányba emeletes vonatokkal, Kiss motorvonatokkal új szolgáltatásokat is indítanak: Dunakanyarból Vác felől a Jégmadár Expressz, Kelet-Magyarországról pedig Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok, Cegléd felől Újszászon át indulnak expresszvonatok Budapest érintésével a Balatonra.

Az éjszakai közlekedést nyáron a Balatonon kiterjesztették, augusztus végégig tartó nyári menetrendben a Bagoly vonatok minden éjszaka közlekednek a Balaton déli partján. Lesznek majd éjszakai vonatok az északi parton is, ott egyelőre csak a hétvégén.

Megújultak az étkezőkocsik is, amelyek június 18-tól a Balaton, a Kék Hullám és a Levendula Intercity-nél is megtalálhatóak.

Elérhető a Balaton 24, illetve 72 jegy, előbbi a felnőtteknek 1090 forintba, a 26 éven aluliaknak pedig 750 forintba kerül.

A kerékpáros turizmus terjedése miatt valamennyi Balatonra tartó vonaton kerékpár szállításra alkalmas kocsit is indítanak.

Kerékpárszállító kocsi a Kelenföldi pályaudvaron 2022. június 16-án. MTI/Máthé Zoltán

Új menetrendet vezet be a Volánbusz több térségben

Új menetrend szerint közlekednek június 16-tól az autóbuszjáratok számos vonalon, tovább javul a Balaton elérhetősége is.

Az ország számos településéről jobban elérhetők lesznek a balatoni városok, a Balaton más régiókból is könnyebben megközelíthető az autóbuszjáratokkal.

Jelentősen változik a Győrből Pápa, Ajka, Sümeg, Keszthely, Hévíz, Nagykanizsa, Zalaegerszeg felé induló, valamint a Veszprém és Zalaegerszeg/Nagykanizsa közötti útvonalon Tapolca vagy Balatonfüred, Keszthely, Hévíz érintésével közlekedő valamennyi autóbuszjárat menetrendje. Módosul a Tapolcáról, Sümegről, Zalaszentgrótról, Keszthelyről Budapestre közlekedő autóbuszok indulási időpontja is.

Például a Győrből Pápa érintésével Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Keszthely, Hévíz, Zalaegerszeg, Zalakaros, Nagykanizsa irányába induló autóbuszjáratok a Győr és Pápa közötti szakaszon egyenletesen óránként indulnak, így a vonatok és a buszok Győr és Pápa között együttesen már félóránkénti eljutást biztosítanak.

Jelentősen változik egyebek között a Győrből Hévízre, Keszthelyre közlekedő járatok menetrendje, több járat közlekedik Zalakarosra, vagyis naponta 3 járat indul irányonként a Győr-Pápa-Devecser-Sümeg-Hévíz-Keszthely-Zalakaros-Nagykanizsa útvonalon. A járatok indulási és érkezési időpontjai illeszkednek a Győrből, Pápáról a zalai fürdővárosokba utazók utazási szokásaihoz.

Idén nyáron is indul közvetlen autóbuszjárat Nógrád megyéből Siófokra. Az autóbuszok továbbra is csütörtöktől vasárnapig közlekednek, a végállomás azonban Balatonlelle helyett Siófok.

Az idén gyakrabban indul az Eger-Gyöngyös és a Balaton között közlekedő autóbuszjárat, így a nyári iskolai szünetben minden nap biztosított a közvetlen kapcsolat Heves megye és a tó között. Az autóbuszjárat Gyöngyös és Siófok között expresszjáratként, majd Siófoktól – a déli part valamennyi települését érintve – egészen Keszthelyig és Hévízig közlekedik.

Jelentősen változik a Zala és Veszprém megye között közlekedő járatok menetrendje is, így Zalaegerszegről és térségéből Keszthely mellett már egészen Balatongyörökig biztosított az óránkénti eljutás. A Balaton északi partján fekvő valamennyi település kétóránként lesz elérhető, mint ahogy Balatonederics, Tapolca, Kapolcs és térsége is.

A további részletekről a Volánbusz honlapján lehet tájékozódni.

Új országos járatokat indít a Volánbusz a Balatonhoz

Magyarország számos településéről javul a Balaton elérése az idei nyári szezonban új vonat-, illetve buszjáratokkal, ahonnan azonban nincs vasúti kapcsolat, új buszjáratok indulnak.

Idén nyáron is indul közvetlen autóbuszjárat Salgótarjánból Siófokra csütörtöktől vasárnapig a 21-es út menti településeket is érintve. Siófokon 15-20 perces átszállási idővel a Balaton déli partján közlekedő Balaton InterCity-járatokra is kedvező átszállást biztosítanak.

A korábbinál gyakrabban – a nyári tanszünetben már minden nap – jár az Eger-Gyöngyös és a Balaton között közlekedő autóbuszjárat. Gyöngyös és Siófok között expresszjáratként, majd a déli part valamennyi települését érintve már Keszthelyig és Hévízig biztosít közvetlen kapcsolatot.

A Szegedről, Kecskemétről, Békéscsabáról nyáron vagy egész évben a Balatonhoz közlekedő járatok menetrendje is módosul annak érdekében, hogy minél több településről és minél kedvezőbb csatlakozási lehetőségekkel utazhassanak a nyaralók.

A Dél-Dunántúl térségében is folytatódik a Balaton elérhetőségének fejlesztése. A tavaly indult népszerű Pécsről, Komlóról Balatonlelle, Fonyód érintésével Balatonmáriafürdőig közlekedő autóbuszjárat idén nyáron már nemcsak szombaton és vasárnap, hanem péntekenként is jár, hétvégén pedig egészen Zalakarosig meghosszabbítva biztosít közvetlen utazási lehetőséget.

Pécsről és Kaposvárról már a délutáni időszakban is jár autóbusz a Balatonlelle és Keszthely közötti településekre. Pécsről idén is naponta összesen hat közvetlen gyorsjárat indul Siófok felé, két járat pedig – Dombóvár, Siófok, Veszprém érintésével – továbbra is egészen Balatonfüredig közlekedik.

Az Észak-Dunántúl autóbuszos közlekedésében több, a balatoni forgalmat érintő fejlesztés történik. Zala, Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében valamennyi, a térségben közlekedő országos és regionális autóbuszjárat összehangoltan, a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint indul, és számos, két oldalról csak a megyehatárig tartó rövidebb járat összekötésével is jelentősen bővül a térségben a közvetlenül elérhető viszonylatok száma.

A Dél-Dunántúlról is könnyebben elérhető busszal a Balaton

Június 16-ától, a nyári menetrend bevezetésével könnyebben elérhetővé válik a Balaton is a Dél-Dunántúlról.

A tavaly indult népszerű, jellemzően szombaton és vasárnap Pécsről, Komlóról Balatonlelle, Fonyód érintésével Balatonmáriafürdőig közlekedő autóbuszjárat idén nyáron már péntekenként is jár, és Zalakarosig meghosszabbítva biztosít közvetlen utazási lehetőséget.

Pécsről, Kaposvárról egy új lehetőségnek köszönhetően már nemcsak a kora reggel és délelőtt, hanem délután is el lehet jutni a tó Balatonlelle és Keszthely közötti településeire.

Pécsről idén is naponta hat közvetlen gyorsjárat indul Siófok felé, illetve két járat – Dombóvár, Siófok, Veszprém érintésével – továbbra is egészen Balatonfüredig közlekedik.

Rekordforgalomra számítanak a nyáron a balatoni hajózásban

A korábbi forgalmi rekordok megdöntésére számító Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) bővítette nyári menetrendjét, elindította az online jegyvásárlást.

Az év első öt hónapjában a tavalyi rekordévet is 35 százalékkal, közel 90 ezer utassal meghaladta a komp forgalma, a szállított kerékpároké 50 százalékkal nőtt. A hajózási szezon kezdetétől már több mint kétszer annyi utast szállítottak a a a balatoni hajók, mint 2021-ben.

A július 2-án kezdődő nyári főszezonban mintegy 10 százalékkal több hajó indul majd, mint az elmúlt években, ami a fő útvonalakon napi 8-9 járatot jelent.

17 kikötőből indulnak menetrendi, 15-ből séta és nosztalgiahajók, míg 9-9 kikötőben lesz elérhető a varázshajó és bulihajó program.

Június elsejétől 200 forinttal nőtt a kompokon szállított gépkocsik és gépjárművek díja, a hajózási főszezontól kezdve pedig átlagosan 5 százalékkal emelkednek a jegyárak a menetrendi hajókon.

Versek hallhatók a balatoni vasútállomásokon

Vers a peronon című kezdeményezése keretében magyar költők műveit színművészek előadásában élvezhetik az utazók.

Június 4-től szeptember 11-ig összesen 36 vers fog szólni a nyári hónapokban 27 Balaton-parti vagy -közeli vasútállomáson.

Reményik Sándor, Dukay Nagy Ádám, Hartay Csaba, Romhányi József, Nemes Nagy Ágnes, Vajda János, Áprily Lajos, Petőfi Sándor, Kölcsey Ferenc, József Attila, Radnóti Miklós, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Tóth Árpád, Szálinger Balázs, Géczi János, Kemény István, Kemény Zsófi, Háy János, Hervay Gizella, Kántor Péter, Áfra János, Sohonyai Attila, Szabó Magda, Juhász Gyula, Szabó T. Anna, Földes Lívia és Vörösmarty Mihály költeményei hallhatók a három hónap alatt.

A verseket Csuja Imre, Für Anikó, Gáspár Sándor, Halas Adelaida, Háy János, Holecskó Orsolya, Kálloy Molnár Péter, Korhecz Imola, Likó Marcell, Mihály Péter, Nagy Péter, Őze Áron, Szabó T. Anna, Szarvas József, Szálinger Balázs és Tóth Ildikó mondják el. A narrációt Kiss Ernő színművész adja, a hangmérnök Köves Marcell, a Hevesi Sándor Színház vezető hangmérnöke, a zenei szignált zongorán a 9 éves Czompó Botond adja elő.

Június 4-től szeptember 4-ig a keszthelyi, a vonyarcvashegyi, a badacsonytomaji, a révfülöpi, a zánka-köveskáli, a balatonakali-dörgicsei, a balatonfüredi, az alsóörsi, a balatonalmádi, balatonfűzfői, a balatonkenesei, a veszprémi, a zalaegerszegi, a sümegi, a tapolcai és a zirci állomáson hallhatóak versek.

Június közepétől szeptember 11-ig a balatonboglári, a balatonszemesi, a balatonszárszói, a balatonföldvári, a zamárdi, a balatonfenyvesi, a balatonmáriafürdői, a balatonlellei, a balatonaligai, a fonyódi és a siófoki állomáson lehet élvezni a költeményeket.

Kövess minket!