Home Utazási hírek Hihetetlen ajánlat: Skót szigetek pazar üdvözlőpénzt adnak az odaköltözőknek
Szerző: Vízpartok / Fotó: Sky-sziget, Skócia (c) pixabay

Egy kis, távoli szigeten élni sokak számára életre szóló álom. Mindazonáltal a skót szigetek a népesség csökkenésével küzdenek. A pazar üdvözlőpénz most az új lakosok vonzását célozza.

Magányos öblök, buja növények, zord éghajlat, sziklák és változatos állatvilág: csendes életre vágyik a természetben?

Akkor figyelem: néhány távoli skót sziget sürgősen új lakosokat keres – akik akár 50 ezer fontot (58 ezer eurónak megfelelő összeget) is kaphatnak a költözésért!

Az Atlanti-óceán és az Északi-tenger számos skót szigete ugyanis problémával küzd: az ott élő emberek egyre öregebbek. Sok fiatal inkább a szárazföld nagyobb városaiba, például Glasgow-ba, Edinburgh-ba és Dundee-ba költözik.

A brit „Nemzeti Szigetek Terv” részét képező 5 millió fontos gazdaságélénkítő programnak kellene segítenie. Az edinburghi parlament 2021 nyarán jelentette be a programot, és az első pénzeket ténylegesen 2022 nyarán fizethetik ki – írja a The Times című brit lap.

2026-ig 100, 30 év alatti személy vagy család kap fejenként akár 50 000 fontot, ha a kiválasztott skót szigetek egyikére költözik.

„A pénz lehetőséget ad az embereknek arra, hogy házat vásároljanak, vállalkozást indítsanak, és hosszú távon itt élhessenek” – mondta Alasdair Allan, a Skót Nemzeti Párt képviselője a The Timesnak.

Mely szigetek közül választhatunk? Ez még nem dőlt el. Az alulnépesedés problémája azonban gyakorlatilag Skócia valamennyi, kissé távoli szigetét érinti. Ezek közé tartozik Argyll, Arran, Bute, Great Cumbrae, a Külső Hebridák Lewis és Harris szigeteivel, valamint Uist és Barra, az Orkney-szigetek, a Shetland-szigetek, a Skye-sziget vagy a szomszédos Small-szigetek.

Kövess minket!