Home Utazási hírek Lenyűgöző panoráma: Új kilátó épült a Balatonon

A 76-os főút mentén álló négyemeletes, 16 méter magas fa építményről a Balaton látképe tárul a látogatók elé a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig.

A Somoshegyi kilátó Balatonberényben az avatás napján, 2022. június 14-én. (c) MTI/Varga György

A SEFAG Zrt. idén is számos kirándulóhelyen valósít meg turisztikai fejlesztéseket a somogyi erdőben, ennek egyik állomása a Balatonberény-Somoshegy területén épített kilátó, amelyről megcsodálható az egyedülálló balatoni panoráma.

A Somoshegyi kilátó Magyarország egyik legszebb kilátópontja, amely a Magyar Természetjáró Szövetség partnerségével valósult meg 65,5 millió forintból.

A 16 méter magas, 5 szintes fakilátóból páratlan balatoni panorámában gyönyörködhetnek a látogatók.

A látkép a Keszthelyi öböl keleti felétől a Tihanyi félszigetig az északi és a déli part domborzati viszonyait, a széles vízfelületet és a településeket is mutatja. A kilátó első és második szintjén található kiszélesített járó- és pihenő felületek vannak. Ezeken a teraszokon padok szolgálják a pihenést és lehetőséget biztosítanak a látogatóknak a látványban való elmerülésbe.

A kilátó, mint ahogy a Balaton térségében megvalósuló létesítmények mindegyike alternatívát kínál a szezon meghosszabbítására, hiszen a környékén lévő erdő remek kirándulási, pihenési célpont. Cseres-tölgyes erdőtársulás, a cserjék, a lágyszárú növények minden évszakban más-más arcukat mutatják a látogatóknak.

A projekt része, hogy a dél-balatoni térség egyetlen megmaradt kővára, az országos műemlékvédelem alatt álló, 700 éves Fehérkő vára biztonságosan megközelíthető lesz.

Kövess minket!