Home Legszebb Türkizkék tenger és festői öblök: Olaszország 10 álomstrandja
Szerző: Vízpartok Fotó: Camogli (c) pixabay

Olaszország 8000 kilométeres tengerparttal és számos álomstranddal hívogat. Legyen szó hosszú homokos strandokról, kis öblökről vagy eldugott horgonyzóhelyekről, aki Olaszországban tervezi a tengerparti nyaralást, hihetetlen változatossággal fog találkozni.

Íme egy kis válogatás:

Punta Aderci, Abruzzo

Fájl: Vista su Punta Aderci col Trabocco - panoramio.jpgPunta Aderci (c) wikipedia/maury3001

Hosszú, kavicsokkal tarkított homokos strandok, mögötte sziklák, tengerparti fenyőerdők és túraútvonalak: Punta Aderci egy természetvédelmi terület Abruzzo tengerparti sávjában, lenyűgözően változatos természettel. A rezervátumhoz tartozik a Punta Penna strand, egy tengeri amfiteátrum, amelyet a víz tisztasága és az érintetlen természet miatt értékelnek.

Libertini strand és a Mottagrossa strand: itt kezdődik az Adria egyik legvadabb és legmagányosabb partszakasza.

Baia delle Zagare, Puglia

Strand, Fürdőző, Tenger, Homok, Szikla, Napernyők, ÁraBaia delle Zagare (c) pixabay

A Mattinata melletti Garganóban, a meredek fehér sziklák és a smaragdzöld vízből kiemelkedő sziklák között található Baia delle Zagare a nevét a közelben nyíló illatos narancsvirágoknak köszönheti. A szél által megformált két mészkőtorony összetéveszthetetlen.

Az öböl két strandból áll, amelyeket egy szikla választ ketté: Baia delle Zagare és Baia dei Faraglioni, mindkettő fehér kavicsos strand, amelyekhez csónakkal vagy sétányokon lehet eljutni.

Spiaggia dell’Arco Magno, Calabria

A Tirrén-tengerre néző, Cosenzától nem messze, egy kis öbölben, fenséges sziklák és a látványos Policastro-öböl között található egy igazán lenyűgöző strand: a Spiaggia dell’Arco Magno, amelyet a tengertől elválasztó sziklaív miatt neveztek el így.

Nem könnyű megközelíteni: vagy a tengeren keresztül a közeli Marinella strandról, vagy egy rögös sziklás ösvényen, amelynek tetejéről igazán egyedülálló kilátásban lehet gyönyörködni.

Le Fumarole, Campania

Város, Tenger, Ischia, Olaszország, Sziget, MediterránIschia (c) pixabay

Mindenkinek, aki Ischiára látogat, kötelező. Le Fumarole – néhány lépésre Sant’Angelo falutól – egy nagyon különleges strand, ahol a sziget vulkáni tevékenysége szabad szemmel is látható. Az ókorban a „fumarolákat”, a vulkáni gőz- és gázkibocsátást, valamint a földből kiszabaduló hőt a test gyógyítására használták. A homokból felszálló gőzöket és buborékokat búvármaszkkal lehet megfigyelni a víz alatt.

Mezzavalle, Marche

Fájl: Mezzavalle, portonovo.jpgMezzavalle (c) wikipedia/micheleluconi

Mezzavalle álomstrandja egy félhold alakú mészkőöbölben fekszik, amelyet a magasodó Conero hegység véd. A finom kavicsos homokos természetes strandot csónakkal vagy gyalogosan, egy szép parti sétányon lehet megközelíteni Portonovóból, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Adriai-tengerre.

Baia di San Fruttuoso, Liguria

(c) flickr/Gianluca Papaccio

Ez a türkizkék vizű kis öböl a Portofino Regionális Természetvédelmi Parkban, egy tengeri védett területen található: a San Fruttuoso kis strandját az azonos nevű, 12. századi apátság uralja.

A tenger fenekén, mintegy 17 méteres vízben található a Cristo degli Abissi elsüllyedt szobra. A kavicsos strand csónakkal vagy gyalogosan, a természetvédelmi park gyalogos ösvényeit követve érhető el.

Le Dune, Szardínia

Hosszú, fehér homokos strand mediterrán növényzettel, szelíd homokdűnék és türkizkék tenger között: a Le Dune strand, más néven Is Arenas Biancas, Szardínia délnyugati csücskében, Teulada területén található.

Ebben a természetes oázisban rózsaszín flamingók és kócsagok élnek, a homokot liliomok és vad rozmaringbokrok tarkítják; kicsit északabbra egy lagúnás terület található.

Spiaggia della Tonnara, Szicília

Vendicari (c) flickr/jbdodane

A Vendicari rezervátumban, egy lenyűgöző természeti oázisban, Szicília keleti részén, a parti dűnék, sós lapályok, édesvízi tavak és kilométeres tengerpartok között fekszik a Spiaggia della Tonnara – a kiterjedt homokos part érintetlen természettel és sekély, türkizkék vízzel az egyik legszebb partszakasz. A kis Vendicari-sziget előtt gyakran láthatók flamingók és kormoránok.

Számos növényzettel körülvett ösvényen gyalog vagy kerékpárral fedezheti fel a területet az őrtornyok és a sóskanzenek maradványai között.

Collelungo strand, Toszkána

Fájl:Spiaggia di Marina di Alberese.jpgSpiaggia di Marina di Alberese (c) wikipedia/Carlo Nisini

Csendes és a nyüzsgéstől távol eső strand a Maremma Nemzeti Parkban, liliomos dűnék és fenyőerdők között: ez a Collelungo Spiaggia, három kilométernyi aranyhomokos strand Marina di Alberese és Torre Collelungo között. A strand széles és természetes, a tenger nyugodt és tiszta.

A strandot a Nemzeti Park látogatóközpontjától az „A2 Le Torri” útvonalon (5,8 km) vagy a Marina di Alberese-i strandtól érheti el, majd néhány kilométert dél felé haladva.

Spiaggia di Porto Caleri, Veneto

Fájl:Porto Caleri - Rosolina Mare.jpgPorto Caleri – Rosolina Mare (c) wikipedia/Lollynna

A strand Rosolinában található, a Pó-delta Nemzeti Park közepén, egy természetes oázis fenyőerdőktől elrejtett részén. A Porto Caleri strand egy hat kilométer hosszú, vad, növény- és állatvilágban gazdag homokos tengerpart, ahol a szél formálja a homokdűnéket, amelyek évről évre megváltoztatják a tájat.

A tengerpartra három, a víz és a növényzet fölött lebegő fából készült sétányon keresztül juthat el.

Kövess minket!