Home Utazási hírek Káosz a spanyol repülőtereken: Tömegek késik le a repülőjárataikat
Szerző: MTI / Fotó: Madridi repülőtér (c) pixabay

A madridi nemzetközi repülőtéren március óta mintegy 15 ezren késték le repülőjárataikat az útlevél-ellenőrzést végző személyzet hiánya miatt – írta a spanyol sajtó kedden a spanyol Iberia légitársaságra hivatkozva.

A vállalat tájékoztatása szerint az úti okmányokat ellenőrző fülkék előtt hosszú sorok alakulnak ki. Példaként említett több nemzetközi légi járatot az elmúlt napokból, amely csak késve tudott elindulni, mert megvárta az utasokat.

A spanyol közszolgálati televízió (TVE) keddi riportjában arról számolt be, hogy délelőtt több mint 45 percet kellett várniuk a négyes terminál utasainak, mire sorra kerültek az ellenőrzésnél.

A spanyol légitársaságok szövetsége (ALA) felhívta a figyelmet arra, hogy a probléma nem csupán a fővárost, hanem

Spanyolország más, jelentős nemzetközi forgalmat bonyolító repülőtereit is érinti, így Alicante, Málaga, Palma vagy Barcelona légikikötőit.

A szövetség emlékeztetett: többször kérte a belügyminisztériumot, hogy növelje az ellenőrző személyzet létszámát, valamint engedélyezze, hogy a brit turisták ismét használhassák az automata ellenőrzőkapukat, éppúgy, mint a Brexit előtt.

Isabel Rodríguez kormányszóvivő a kabinet keddi ülését követő sajtótájékoztatón bejelentette: a nyári időszakra 200 rendőrrel erősítik meg az útlevelek ellenőrzését a fővárosi Adolfo Suárez Madrid-Barajas repülőtéren, amellyel 600-ra emelkedik a feladatot ellátó személyzet száma.

Véleménye szerint a sajtóban megjelentekkel ellentétben nincs szó káoszról, csak kivételes esetekről, amelyeket a schengeni övezeten kívülről érkező járatok egybeesése okozott.

Kövess minket!