Home Utazási hírek Extraprofitadó: Ennyivel emelkednek a repülőjegyárak – Frissítés: megtörtént!
Szerző: Vízpartok / Fotó: MTI/Komka Péter

Kiderültek a kormány által kivetett „extraprofitadók” részletei. A kormányrendelet rögzíti a repülőjegyekre kivetett új, kétféle tarifát alkalmazó adót.

1. 3900 Ft

A légitársaságoknak az Európán belüli utazásokért 3900 forintot kell fizetniük utasonként.

A kormányrendelet szerint utasonként 3900 forintot kell fizetni, ha az utas végső úti célja az Európai Unió, Nagy-Britannia, Észak-Írország, valamint Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegró, Norvégia, San Marino, Svájc, Szerbia és Ukrajna.

2. 9750 Ft

Az ezen kívüli országokba utazó utasonként 9750 forint az adó mértéke.

 

A Wizz Air május végén adott ki közleményt arról, hogy a különadó miatt árat fognak emelni. Közleményükben azt írták, hogy társaságukat és magát a turizmust a koronavírus-járvány okozta válság súlyosan érintette, ezért az extraprofitot termelő ágazatok különadója miatt keletkező hiány miatt kénytelenek lesznek árat emelni.

 

Frissítés:

A Ryanair elnevezte légiforgalmi adónak a kormány által bevezetett extraprofitadót, és azt 3900 forint értékben ráterheli az utasokra – még az adó kivetése előtti foglalásokra is. Erről az utasok csütörtökön kaptak tájékoztatást.

A tájékoztató így szól: „Magyarország 2022. június 4-én új légiforgalmi adót vezetett be a Magyarországról 2022. július 1-jén vagy azt követően induló járatok utasaira. Ez azt jelenti, hogy még abban az esetben is, ha június 4-e előtt készült a foglalás, de a járat Magyarországról július 1-jén vagy azt követően indul, ezt az új adót ki kell fizetni a Magyar Kormány részére.”

Az új adó mértéke 3900 Ft (kb. 10 euró). A járatra vonatkozó adó utasonként 3900 forint, amivel megterhelik a bankkártyát. Hozzáteszik: azok az utasok, akik nem kívánják elfogadni ezt az adót, lemondhatják foglalásukat, és ebben az esetben teljes visszatérítést kapnak. A foglalást legkésőbb 2022. június 16-ig lehet lemondani.

Kövess minket!