Home MiMennyi Az olasz tengerparton ilyen fagyiárakra számíthatunk
Szerző: MTI / Fotó: pixabay

Több mint 11 százalékkal drágult a tölcséres fagylalt ára az Istat, olasz statisztikai hivatal szerint, amely a nyári kánikula beköszöntével közölte az egyik legtöbbet fogyasztott olaszországi élelmiszerre vonatkozó adatokat.

Június első hétvégéjén több mint 13 millió olasz lepte el a tengerparti üdülőhelyeket. Annál is több adag fagylalt fogyott el, ha a városokban maradt turistákat is számoljuk, akik a víz mellett fagylaltból fogyasztottak a legtöbbet – közölte az Istat.

A statisztikai hivatal a 40 Celsius fok feletti meleg miatt kiadott hőségriadó napján hozta nyilvánosságra az olasz gelatóra, azaz fagylaltra vonatkozó adatokat.

A fagyi a tészta után a második legnagyobb mennyiségben vásárolt élelmiszer Olaszországban.

A Coldiretti, az olasz mezőgazdasági kistermelők szövetsége rámutatott, hogy tavaly 19,5 százalékkal emelkedett a fagylaltfogyasztás Olaszországban, az iparág elérte az évi 2,3 milliárd eurós forgalmat.

Idén több mint 11 százalékkal magasabb a fagyi az ára, mint tavaly: egy kétgombócos fagyinak átlépte a 4 eurót.

Az alapanyagok közül a tej ára hat százalékkal, a cukor nyolc százalékkal, a tojás ára pedig 12 százalékkal emelkedett.

Olaszországban mintegy 40 ezer kézműves fagylaltozó működik, ezek 75 ezer embernek adnak munkát.

Az idei nyári szezon slágerének a bazsalikom és a prosecco ízű fagylalt számít, de a legtöbb a hagyományos csokoládéból, pisztáciából, eperből és citromból fogy. 

A vásárlók többsége pohár helyett továbbra is tölcsérben szeret fagylaltozni.

„Az ostya ára is jelentősen emelkedett, a hűtőpultok energia-fogyasztásáról nem is beszélve. Elkerülhetetlen volt az áremelés, de amikor egy tölcsérnyi, két ízű fagylalt több mint 4 euróba kerül, ezt nem mindenki engedheti meg magának” – mondta a római Pantheon melletti egyik fagylaltozó tulajdonosa.

Kövess minket!