Home Utazási hírek Törökország nevet változtat: Egy madár az oka
Szerző: vízpartok / Fotó: Isztambul (c) pixabay

Törökországot ezentúl Türkiye néven fogják hívni az ENSZ-ben, miután Ankara hivatalos kérésének eleget tett – írja a BBC.

„Türkiye a török nép kultúrájának, civilizációjának és értékeinek legjobb képviselete és kifejeződése” – mondta Recep Tayyip Erdogan decemberben.

Az ENSZ azt állítja, hogy a változtatást azonnal végrehajtotta, amint a héten megkapta a kérést.

A legtöbb török már most is Türkiye néven ismeri országát. Az angol Turkey formát azonban széles körben használják, még az országon belül is.

A névváltás oka többek között az volt, hogy a hagyományosan a karácsonyhoz, az újévhez vagy a hálaadáshoz kapcsolódó pulykával való asszociáció miatt kellett új arculatot választani.

Ráadásul a Cambridge English Dictionary szerint a szó egyik jelentése „valami, ami rosszul sikerül” vagy „ostoba vagy buta ember”.

Ezentúl a „Made in Türkiye” felirat minden exportált terméken szerepel majd, januárban pedig turisztikai kampányt indítottak a „Hello Türkiye” jelmondattal.

A lépés vegyes visszhangot váltott ki az interneten. Míg kormánytisztviselők támogatják, mások szerint hatástalan figyelemelterelés, mivel az elnök a gazdasági válság közepette a jövő évi választásokra készül.

Erdogan elnök évekig szorgalmazta ezt a lépést, azzal érvelve, hogy

az országot jobban képviselné a török név, ahelyett, hogy a neve egy madárral osztozna.

Sok közösségi média felhasználó abszurdnak minősíti a török kormány lépését, míg mások egyetértenek azzal, hogy ez egy szükséges átnevezés volt.

Meg kell várnunk, hogy az emberek világszerte elfogadják-e a Türkiye-t a Turkey, Turquie vagy Twrci helyett.

A Turkish Airlines neve a jövőben „Türk Hava Yollari” lesz

Recep Tayyip Erdoğan török elnök akarata szerint a részben állami tulajdonban lévő Turkish Airlines légitársaság a jövőben a „Türk Hava Yolları” nevet viseli.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a légitársaságot átnevezik, csak az angol cégnevet hagyják el.

Erdoğan azt mondta: „Nemzeti légitársaságunk a jövőben nem „Turkish Airlines”, hanem „Türk Hava Yollari” néven fogja üzemeltetni nemzetközi járatait”.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legfrissebb rangsora szerint a Turkish Airlines a világ ötödik legnagyobb légitársasága az utasszámot tekintve. Az 1-4. helyet a Ryanair, az Easyjet, a Wizz Air és az Emirates foglalta el a 2021 végén közzétett rangsorban.

Kövess minket!