Home Utazási hírek Nyáron még olcsó Velencébe utazni – a karnevál már húzós lehet
Szerző: vízpartok / Fotó: Tömeg Velencében (c) pixabay

Velence bejelentette, hogy idén nyáron még nem lép életbe a turistáknak fizetendő belépési adó – tudta meg az euronews.

A változás az utolsó pillanatban érkezett, mivel korábban azt mondták, hogy a rendszert 2022 júniusában fogják kipróbálni. A város hatóságai azonban megszavazták, hogy

a belépődíj bevezetését 2023 elejére halasztják.

Luigi Brugnaro polgármester húsvét után jelentette be, hogy júniustól életbe léptetik az évek óta tervezett előjegyzési és belépődíjas rendszert az egyre növekvő turistaáradat szabályozása érdekében.

A koronavírus-járvány előtt évente 30 millió ember kereste fel Velencét. A járvány csillapodásával fokozatosan visszatértek a turisták, de az első igazi áradatot húsvétkor észlelték: vasárnap 140 ezren, hétfőn közel 100 ezren érkeztek.

Velence vezetése ezután jelentette be a belépési díj bevezetéséről szóló döntést, hogy megfékezzék a történelmi központba látogató kirándulók túl nagy számát.

Korábban már betiltották a sétahajók kikötését Velence központjában, és bevezették a város utcáin a turisták áramlását figyelő videómegfigyelő rendszert.

A világjárvány előtt a lagúnaváros tarthatatlan turistaforgalommal küzdött. A főszezonban egyetlen nap alatt akár 110 000 turista is felkereste a várost, ami messze meghaladta a jelenleg mintegy 50 000 lakosság számát.

Most azt remélik, hogy a foglalási rendszer és a belépési díj segít majd szabályozni a történelmi központba látogatók számát, különösen azokét, akik csak egy napra maradnak.

Kinek és hogyan kell majd fizetnie a belépődíjat?

A belépődíj a Velencébe egy napra érkező látogatókra vonatkozik. Azok az utazók, akik a történelmi belvárosban lévő szállodákban éjszakáznak, mentesülnek ez alól, mivel ők éjszakánként legfeljebb 5 eurós idegenforgalmi adót fizetnek.

2023-tól a Velencébe látogató egynapos turistáknak egy erre a célra szolgáló foglalási alkalmazáson keresztül előre le kell majd foglalniuk a látogatásukat és belépési díjat kell fizetniük. A költség szezontól függően 3 eurótól 10 euróig fog változni.

A tervek szerint a városba való bejutási pontokon elektronikus forgóajtókat is telepítenek.

A foglalási és fizetési rendszer 2023. január 16-tól lesz élesben elérhető.

Kövess minket!