Home Utazási hírek Malajzia bekeményít: Bajban a szingapúriak kedvenc étele
Szerző: Vízpartok / Fotó: Chicken Rice, Szingapúr (c) flickr/Alpha

Szingapúr nemzeti étele kereszttűzben, mivel Malajzia betiltotta a csirkeexportot

Szingapúr felkészült nemzeti ételének, a csirkerizsnek (Chicken Rice) a hiányára, mivel a fő beszállító Malajzia szerdától leállítja a csirkehús teljes exportját -írja a Reuters.

A városállam éttermei és utcai bódéi kénytelenek megemelni az ételek árát, vagy teljesen bezárni, mivel a szomszédos Malajziából érkező szállítmányok egyre fogynak, ahol a globális takarmányhiány miatt a termelés megszakadt.

Malajzia exporttilalma a legújabb jele a növekvő globális élelmiszerhiánynak, mivel az ukrajnai orosz invázió, a szélsőséges időjárás és a világjárványok okozta ellátási zavarok hatásától sújtott országok igyekeznek feltölteni a hazai készleteket és megfékezni az élelmiszer-inflációt.

Daniel Tan, az OK Chicken Rice nevű, hét bódéból álló lánc tulajdonosa szerint a malajziai tilalom „katasztrofális” lesz a hozzá hasonló árusok számára.

„A tilalom azt jelentené, hogy nem tudunk többé eladni. Ez olyan, mint a McDonald’s hamburgerek nélkül” – mondta.

Hozzátette, hogy standjai általában Malajziából szerzik be az élő szárnyasokat, de a héten át kell térniük a fagyasztott csirkehús használatára, és arra számítanak, hogy az eladások „erősen visszaesnek”, mivel a vásárlók reagálnak az étel minőségének változására.

Szingapúr, bár Ázsia leggazdagabb országai közé tartozik, erősen urbanizált területű, és ezért nagyrészt importált élelmiszerekre, energiára és egyéb árukra támaszkodik. Szinte az összes csirkehúst importból szerzi be: a Szingapúri Élelmiszer-ügynökség (SFA) adatai szerint 34%-a Malajziából, 49%-a Brazíliából és 12%-a az Egyesült Államokból származik.

Az 5,5 millió lakos által kedvelt étel egy tányérnyi egyszerű párolt csirke és húslevesben főtt fehér rizs, zöldfűszerekkel tálalva, és általában 4 szingapúri dollár (2,92 USD) körüli áron széles körben elérhető az étkezdékben.

Malajzia, amely maga is szembesül a szárnyaló árakkal, úgy döntött, hogy leállítja a csirkeexportot, amíg a helyi termelés és a költségek stabilizálódnak.

Kövess minket!