Home Úti cél 5+1 nyári program a Nyírség szívében, amelyet kár lenne kihagyni
Szerző: vízpartok / Fotó: Bemelegítés a Sóstói-erdőben, a Decathlon Élménypróbán 2021-ben (c) dechatlon

Sokak számára Nyíregyháza nem több, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, azonban a Nyírség fővárosa az év bármely időszakában, így nyáron is számtalan élményt rejt magában. Ezt bizonyítja, hogy 2010 és 2019 között nem kevesebb mint 100%-kal növekedett a vendégforgalom a városban. Ezért összeszedtünk most 5+1 nyári programlehetőséget, amelyet kár lenne kihagyni, ha az ország keleti részében járunk.

1. Mindenki kedvence a helyi állatpark

Indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) a Nyíregyházi Állatpark új India-házában 2021. január 22-én. MTI/Balázs Attila

Nagy valószínűséggel Nyíregyháza – és a közigazgatásilag a városhoz tartozó Sóstógyógyfürdő – legismertebb nevezetessége a Nyíregyházi Állatpark, vagy ahogyan sokan ismerik, a Sóstó Zoo.

Az Európa egyik legnagyobb állatállománnyal rendelkező állatpark rendszeres programjaival egyaránt kicsik és nagyok kedvenc helyszíne lehet. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően pedig kiváló elfoglaltságot jelenthet azoknak is, akik esetleg korábban már jártak itt. A nyári hónapokban ráadásul rendszeresen Zoo Suli néven táborokat is szerveznek a környékbeli gyermekek örömére.

2. Fürdőparadicsom a nyári hőségben

A szintén Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn található, egész évben nyitva tartó élményfürdő remek egész napos elfoglaltságot kínál. Igazi paradicsom mindazoknak, akik gyógyvizes relaxációra vágynak. Nem kell azonban a fiatalabb generációnak sem megijednie, hiszen az élményvilág a számtalan csúszda mellett hullámmedencével és sodrófolyosós medencével is kecsegtet. Nagycsaládosoknak is kihagyhatatlan program, ugyanis a gyermekvilág építésekor a legkisebbekre is gondoltak.

Nyaranta azonban a fürdő még szélesebb kínálattal várja az idelátogatókat, hiszen a zárt medencék tőszomszédságában egy komplett parkfürdő található, mely számos további medencével csalogatja vendégeit az országhatáron innen és túlról.

Azoknak pedig akik a természetes vizeket kedvelik, a Sóstói Tófürdő lesz a nyerő választás.

3. Időutazásra is van lehetőség

Az állatpark és élményfürdő mellett érdemes kicsit a múltba is elkirándulnunk, amelyre a Sóstói Múzeumfalu lesz az ideális opció. Az állandó kiállításnak köszönhetően betekintést nyerhetünk a korábbi generációk mindennapjaiba. Megismerhetjük például a régi mosás, vasalás technikáját, de megtudhatjuk azt is, milyen volt az élet a mai korszerű világító eszközök nélkül.

A múzeum mindemellett időszaki kiállításokkal is várja az érdeklődőket, amelyeket szintén érdemes figyelni.

4. Krúdy Gyulával is találkozhatunk a csodaszép belvárosban

Nyíregyháza belvárosa az elmúlt néhány évtizedben teljesen megreformálódott, és azóta is folyamatos megújulásnak örvend. Gyönyörű sétálóutcákat, szebbnél szebb szökőkutakat, teraszos kávézókat, árnyékos parkokat találnak a város szívébe betérők.

A kultúra szerelmeseinek Krúdy Gyula szülőháza, valamint a színház közelében található szobra is megérhet egy sétát. Ráadásul nyaranta, a 2018-ban megújult Rózsakert Szabadtéri Színpad is remek előadásokat kínál.

Az új, mintegy 500 négyzetméteres vízfelületen látványos hang- és fényeffektekkel zenélő szökőkút Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn, az élményfürdő előtti teljesen megújult területen 2021. október 24-én. MTI/Balázs Attila

5. Élménypróbával vár június 19-én a Sóstói-erdő

A helyiek körében is igen népszerű a közel 400 hektár területű Sóstói-erdő, amelyet sokszor a város tüdejeként is emlegetnek.

Az erdőben a kisebbek és a nagyobbak, köztük a mozgás szerelmesei is megtalálhatják számításukat. Tornapálya, kondipark, játszótér, valamint egy több kilométer hosszú sétány is megtalálható itt, ahol évről évre komplett családokat megszólító programot is tartanak.

Idén sincs ez másként, hiszen június 19-én immár 6. alkalommal kerül megrendezésre a város sporteseményei között méltó helyet elfoglaló Decathlon Élménypróba. A program valódi élményeket kínál mindazoknak, akik szeretnének kicsit kilépni a komfortzónájukból. A futás mellett 23 akadály vár majd az idei nevezőkre, ezzel színesítve az 5 km-es távot. A részvételhez nem szükséges komolyabb sportolói múlt, így ideális apák napi program lehet akár egy egész család számára.

Idén is keresik és díjazzák a legnagyobb létszámú, a legkreatívabb, a legbulisabb csapatot, valamint Nyíregyháza legnagyobb létszámú iskolai csapatát is.

Az idei program egyik fő különlegessége, hogy lesz egy 18 méter hosszú felfújható Exatrun élményakadály is, ahol akár közvetlenül is versenyezhetnek egymással majd az indulók. Az előnevezés kedvezményes, de természetesen helyszíni jelentkezésre is lesz lehetőség.

+1 Regionális gasztrokalandok a terítéken

Természetesen anélkül, hogy ennénk valami régióra jellemző finomságot, nem hagyhatjuk el a várost. A környék híres a gyümölcseiről. Nincs olyan, aki ne hallott volna a helyi almáról vagy szilváról, azonban főtt ételekből, sőt street food kínálatból sem szerény a felhozatal.

Levesek közül érdemes megkóstolnunk a nyírségi gombóclevest, második fogásnak pedig a szabolcsi töltött káposztát, melynek fő különlegessége, hogy paradicsomosan készítik.

A street food ételek kedvelőit is meglepetés érheti, ha nem a környékről érkeznek ide és egy gyrost szeretnének valahol elfogyasztani. Ugyanis itt ezalatt az étel alatt teljesen mást értenek a helyiek. Alap esetben pita helyett hot-dog kifli jellegű pékárúba kerül a csirkehús, amelyet friss zöldségekkel, tartármártással, valamint reszelt sajttal kínálnak a vendégek számára.

Mindenesetre bármelyik fogást is választjuk, különleges gasztrokalandban lehet részünk.

 

Kövess minket!