Home Utazási hírek Ezek a világ legrosszabb és legjobb repülőterei
Szerző. vízpartok / Fotó: Szingapúr Changi repülőtér (c) pixabay

Az AirHelp német utasjogi portál évente rangsorolja a világ legjobb és legrosszabb repülőtereit különböző kritériumok, például a pontosság, a szolgáltatás minősége, valamint az ételek és üzletek kínálata alapján.

Az úgynevezett „Airhelp Score”-t először 2015-ben tették közzé, és azóta évente frissítik. A repülőtereket három kritérium alapján egy 10 pontos skálán értékelik. A pontossági tényező azt méri, hogy mennyire pontosak az induló és érkező járatok, és a repülőtér általános értékelésének 60 százalékát teszi ki. A szolgáltatás minősége további 20 százalékkal járul hozzá a minősítéshez.

A jelentés több ezer utas körében végzett felméréseken alapul. A felmérésben résztvevők értékelik az ügyfélszolgálat minőségét, a várakozási időt a biztonsági ellenőrzésnél és a repülőtér tisztaságát. A minősítés utolsó 20 százaléka a repülőtereken található élelmiszerekre és üzletekre vonatkozik. Ezek az adatok szintén az utasok értékelésén alapulnak.

Az AirHelp megjegyezte, hogy kizárja azokat a repülőtereket, amelyekről „nem tud adatokat szerezni”. A rangsor csak a világ „legismertebb és legtöbbet használt repülőtereit” tartalmazza.

A felmérésből kiderül, hogy a portugál repülőterek némelyikét nem látják jó szemmel a légi utasok. Az AirHelp szerint a lisszaboni Humberto Delgado repülőteret a 132 repülőtér közül a legrosszabbnak tartják a világon.

Az északi Porto városában a Sá Carneiro repülőtér megítélése pozitívabb, mint a lisszabonié, de nem sokkal. Sá Carneiro a világ nyolcadik legrosszabbjának választották, 6,46-os összpontszámmal.

A világ tíz legrosszabb repülőtere közül az AirHelp jelentése szerint nyolc Európában található: Lisszabon, Eindhoven, Bukarest, Málta, Manchester, Párizs, Porto és London.

A világ legrosszabb repülőterei

1. Lisszaboni Portella repülőtér (Lisszabon, Portugália)
2. Kuvaiti nemzetközi repülőtér (Kuvait, Kuvait)
3. Eindhoven repülőtér (Eindhoven, Hollandia)
4. Henry Konda nemzetközi repülőtér (Bukarest, Románia)
5. Máltai nemzetközi repülőtér (Málta, Málta)
6. Manchester repülőtér (Manchester, Egyesült Királyság)
7. Paris Orly repülőtér (Párizs, Franciaország)
8. Porto repülőtér (Porto, Portugália)
9. Billy Bishop Toronto City Airport (Toronto, Kanada)
10. London Gatwick repülőtér (London, Egyesült Királyság)

A legjobb repülőterek közé sorolják a katari Dohában található Hamad Nemzetközi Repülőteret, amelyet a világ legjobb repülőterének választottak, 10-ből 8,39-es összértékeléssel.

A lista következő helyezettje a tokiói (Japán) nemzetközi repülőtér (8,38 ponttal), a top 3-t pedig a görögországi Athén nemzetközi repülőtere zárja (szintén 8,38 ponttal).

A világ legjobb repülőterei

1. Hamad nemzetközi repülőtér (Doha, Katar)
2. Tokiói nemzetközi repülőtér (Tokió, Japán)
3. Athéni nemzetközi repülőtér (Athén, Görögország)
4. Afonso Pena nemzetközi repülőtér (Curitiba, Brazília)
5. Gdański Lech Wałęa repülőtér (Gdańsk, Lengyelország)
6. Moszkvai Sheremetyo nemzetközi repülőtér (Moszkva, Oroszország)
7. Szingapúr Changi repülőtér (Szingapúr, Szingapúr)
8. Rajiv Gandhi nemzetközi repülőtér, Hyderabad (Hyderabad, India)
9. Tenerife North Airport (Tenerife, Spanyolország)
10. Viracopos / Campinas nemzetközi repülőtér (Campinas, Brazilia)

Kövess minket!