Home Strand Mielőtt Baranya szabadvizeiben strandolna – ezt jó, ha tudja
Szerző: Vízpartok Fotó: A Pécsi-tó (előtérben) és a Herman Ottó-tó (háttérben) Orfűn (c) MTI/Sóki Tamás

Hamarosan indul a szabadstrandok vizsgálata, Baranya Megyei Kormányhivatal szakemberei a napokban a megye vízminőséget ellenőrzik.

Ha valaki még a közzétett eredmények előtt fürödni szeretne a megye szabadvizeiben, akkor érdemes az elmúlt évek vizsgálatait figyelembe vennie.

A megyei kormányhivatal arról tájékoztatta a Bamát, hogy Baranya megyében az elmúlt években

az Orfűi Kistó Strandon, valamint a Pécsi-tó és az Abaligeti-tó szabadstrandján is biztonságos körülmények között lehetett fürdőzni.

Az ellenőrzés magában foglalja a víz laboratóriumi minőségi vizsgálatát, valamint a helyszíni szemlét, amelynek során a szakemberek meggyőződnek arról is, hogy van-e a strandon zuhanyozási lehetőség, megfelelő számú öltöző, elsősegélynyújtó felszerelés, biztosított-e az előírt úszómesteri felügyelet.

A fürdőzésre alkalmas természetes vizek minősítése megtekinthető a Nemzeti Nép­egészségügyi Központ honlapján közzétett országos fürdővízminőségi térképen is.

Eszerint az Orfűi Kistó és a Pécsi-tó kiváló, az abaligeti pedig tűrhető minősítést kapott az elmúlt négy fürdési idény összesített eredményei alapján.

A Baranya Megyei Kormányhivatal szakemberei felhívják a figyelmet arra is, hogy továbbra sem javasolt a megmártózás azokban a természetes vizekben, amelyeknek a vízminőségét rendszeresen nem ellenőrzik, ahogy a pécsváradi Dombay-tavat, a Duna mohácsi szakaszát, valamint a drávaszabolcsi kikötőt.

Helyettük válasszuk inkább az ellenőrzött tavakat vagy a vízi parkok, uszodák, strandok szintén rendszeresen vizsgált, biztonságos medencéit.

Kövess minket!