Home Strand Idén rekordot dönt a kék zászlós strandok száma Olaszországban – itt vannak a legtisztább strandok
Szerző: Vízpartok / Fotó: Strand Liguriában (c) pixabay

A jó vízminőség látható jeleként a tengerparti strandok, tavak 1985 óta kék zászlót kapnak az európai „Alapítvány a Környezeti Nevelésért” (FEE) környezetvédelmi alapítványtól.

Az olasz tengerparti üdülőhelyek vízminősége folyamatosan javul: a kiváló víz- és környezetminőség látható jeleként idén nyáron már 427 olasz strandon lobog a kék zászló – ez tizeneggyel több, mint tavaly.

A 210 település 427 strandja közül a díjazott fürdőhelyek közül 32 Liguriában található, amely így a legtöbb kék zászlóval rendelkező régiónak mondhatja magát. A dél-olaszországi Campania régió 18 tengerparti üdülőhelye, valamint Toszkána, az adriai Apulia, Calabria és Marche régió további 17 üdülőhelye kapta meg a hőn áhított zászlót.

10 trentino-dél-tiroli település is díjat kapott tavainak kiváló vízminőségéért. Négy strand a Lago di Caldonazzónál, egy a Lago di Levicónál Valsuganában, a Lago di Lavarone az Alpe Cimbra-hegyen, a Lago di Roncone és a Lago di Idro Val di Chiese-ben, valamint a Lago di Serraia és a Lago delle Piazze a Piné-fennsíkon tűzhetik ki a kék zászlót.

2022-ben Európa-szerte 4831 strand kapta meg ezt a kitüntetést, a legtöbb kék zászlót Spanyolország kapta 621 kék zászlóval, majd Görögország következik 602-vel és Törökország 531-gyel. A díjazott strandok teljes listáját május 25-én teszik közzé itt.

A strandok értékelését Európa-szerte egységes kritériumok alapján végzik a nemzeti szervezetek. Az előírások betartását a szezon során szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel ellenőrizik.

Kövess minket!