Home Utazási hírek Nyáron újra magyarokkal lesz tele a horvát tengerpart – Mutatjuk merre fognak utazni
Szerző: MTI / Fotó: MTI/Varga György

A magyarok kétharmada tervez nyaralást Horvátországban idén.

A Szallas.hu szállásfoglaló oldal legfrissebb online kutatásából az is kiderült, hogy tízből nyolc utazást tervezőt nem befolyásol az orosz-ukrán háború az üdülés tervezésekor.

A horvátországi, idén megtett aktív foglalások száma csaknem ötszöröse a tavalyi év hasonló időszakában beérkezett foglalásokénak, de egyelőre 23 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben ugyanekkor. A foglalási érték ugyanakkor már 5,5-szöröse a 2021-es szintnek és 1 százalékkal nőtt 2019-hez viszonyítva.

A foglalási darabszám és értékváltozás közötti különbség legfőbb oka, hogy

  • megnőtt a magasabb kategóriás szállások kereslete,
  • és az áremelkedés is növeli a foglalási értéket.

A foglalások hosszában is látható enyhe emelkedés a korábbi évekhez képest. A pandémia előtt januárban érkezett a legtöbb foglalás, ez eltolódott a nyár felé a járvány és a háború okozta bizonytalanság miatt. Éppen ezért akár megdőlhet a 2019-es szint is.

A válaszadók háromnegyede online szállásfoglaló portálon keres szállást, és a felmérés résztvevőinek kétharmada bankkártyás fizetést részesít előnyben horvát nyaralása során. A készpénzhez szükséges pénzváltást tízből nyolcan itthon intézik, Horvátországban csak a válaszadók negyede vesz fel bankjegyet ATM-ből.

A magyarok legkedveltebb úti célja az Isztriai-félsziget, Dalmácia-Split régió és a Kvarner-öböl. A legtöbben augusztusban és júliusban utaznak, és 5-7 éjszakát töltenek el

– mondta a Herceg Ivana, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója.

A Horvátországba indulók csaknem fele apartmant, 18 százalékuk 4-5 csillagos hotelt keres. Népszerűek még a 2-3 csillagos hotel (16,2 százalék) és a panzió/vendégház (15,5 százalék) kategóriák is. A többség ellátás nélküli opciót, harmaduk félpanziót és 15 százalékuk csak reggelit választ. A teljes ellátást csak a válaszadók 6 százaléka igényli.

Kövess minket!