Home Úti cél Smaragdzöld, csillogó hegyi tó: Karib-tenger Ausztriában

A Stájerország szívében, Bruck an der Murtól nem messze található a Grüner See, Ausztria egyik legcsodálatosabb helye. Nevét a kristálytiszta, smaragdzöld színéről kapta.

Az év néhány hónapjában a Grüner See körüli padok, táblák és gyalogutak a víz alatt vannak.

A tó a búvárok kedvenc helye, amely minden ősszel majdnem teljesen kiszárad. Vizét a tavaszi hóolvadás pótolja, amely elönt egy mélyedésben fekvő rétet, amely a víz zöld színét adja. A kirándulókat ekkor a búvárok váltják fel, akik a víz alatt kirándulnak, a padokon pedig megpihennek.

Az év néhány hónapjában a tó fotómotívum a búvárok számára. Elvégre hol máshol sétálhatnánk egy víz alatti parkban? Különösen azért, mert a látótávolság itt akár 50 méter is lehet, és széles látószögben élvezhetik a búvárok a körülötte elterülő erdőt és a víz alatt meredeken emelkedő hegyeket.

Grüner See © Steiermark Tourismus | Volker PreusserAz, hogy milyen magas a vízszint, a hó vagy az eső mennyiségétől függ. A Grüner See pünkösd körül éri el legnagyobb mélységét, körülbelül 10 métert, majd a vízszint gyorsan csökken.

Ősszel aztán a tó szinte teljesen kiszárad. Késő ősszel már csak egy kis maradvány marad belőle a legmélyebb ponton. Addigra a padnak is ki kell száradnia – és sok túrázónak nyújt pihenőt és kilátást.

Még ha a tó úgy is tűnik, hogy víz úszásra termett, a legtöbb ember csak rövid ideig tudna benne úszni búvárruha nélkül, mivel a hőmérséklet általában 8 fok alatt van.

Az amatőr búvárok számára a Grüner See víz alatti világának felfedezése azonban már nem lehetséges. Miután 2015-ben már mintegy 2500 búvár fedezte fel a tavat, 2016-tól a környezet védelme miatt megtiltották a búvárkodást a tóban.

Kövess minket!