Home Utazási hírek Ezen a határon már szabad az út Spanyolországba
Szerző: vízpartok

A spanyol hatóságok május 19-től feloldották a Franciaországgal közös szárazföldi határokon több mint két éve végzett egészségügyi ellenőrzéseket – írja a SchengenVisaInfo.com.

„…figyelembe véve a két ország járványügyi helyzetét, helyénvalónak tartjuk a Franciaországból Spanyolországba szárazföldi úton érkező személyekre vonatkozó egészségügyi ellenőrzési intézkedések visszavonását”

– olvasható a spanyol Hivatalos Közlönyben (BOE) közzé tett rendeletben.

A határozat értelmében

a Franciaországgal közös szárazföldi határokon keresztül Spanyolországba belépő utazóknak a továbbiakban nem kell igazolniuk a COVID-19 elleni védőoltást, a vírusból való felépülést vagy a negatív teszt eredményeket

ahhoz, hogy Spanyolországba léphessenek. Korábban minden 12 éves vagy annál idősebb utazónak be kellett mutatnia e három dokumentum egyikét, amely megfelelt a spanyol hatóságok által meghatározott kritériumoknak, hogy Franciaországból Spanyolországba léphessen.

Franciaországon kívül a Spanyolország és Portugália közötti szárazföldi határokon sincs egészségügyi ellenőrzés.

Május 17-én, hétfőn Spanyolország megkezdte az észak-afrikai enklávéi, Ceuta és Melilla és Marokkó közötti szárazföldi határok fokozatos újranyitását azzal, hogy az uniós polgárok, valamint a schengeni térségben való mozgásra jogosultak számára engedélyezte a Marokkó felől történő belépést az El Tarajal és Beni Enzar határátkelőkön keresztül.

Az újranyitott határokat egyelőre az uniós állampolgárok használhatják, valamint azok, akik engedéllyel rendelkeznek az Európai Unióban vagy a schengeni övezeten belüli tartózkodásra. A teljes nyitásra május 31-éig kell várni.

Ami azonban a légi és tengeri határokon bevezetett egyéb beutazási korlátozásokat illeti, amelyek május 15-ig voltak érvényben, azokat további egy hónappal, június 15-ig meghosszabbították.

Spanyolország emellett nem hajlandó feloldani a maszk viselésének kötelezettségét a területére tartó járatokon, annak ellenére, hogy az EU Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) döntése szerint az uniós országokba tartó járatokon az utazók számára a továbbiakban nem kötelező a maszk viselése.

Kövess minket!