Home Utazási hírek Hajó, vonat, kerékpár: Változások a balatoni közlekedésben
Szerző: Vízpartok / Fotó: MTI/Varga György

Tovább jár a balatoni komp, több helyről indulnak menetrendi hajók

Esténként tovább jár a balatoni komp, a hétvégén sűrűbben közlekednek a menetrendszerinti hajók Fonyód és Badacsony között, és több kikötőből indulnak már járatok.

Április 29-től esténként tovább jár a balatoni komp: Szántód felől 6.40-21.20 óra között, Tihany felől 7.00-21.40 között indulnak 40 percenként a járatok. A menetidő 8 perc, nagy forgalom esetén sűrítik a kompok indulását.

Májustól Fonyód-Badacsony és a Siófok-Balatonfüred-Tihany között minden nap közlekednek a menetrend szerinti járatok, és indulnak sétahajók Siófok, Balatonfüred, valamint Keszthely kikötőből.

Április 30-tól hétvégenként Balatonmáriafürdő-Balatongyörök-Szigliget-Badacsony útvonalon is járnak a menetrendi hajók, valamint indulnak sétahajók Badacsony és Balatonmáriafürdő kikötőjéből is.

Május 16-án indul a balatoni vasúti előszezon

Már a nyári vakáció előtt egy hónappal, május 16-tól sűríti a Balatonhoz induló vonatforgalmat a MÁV-Start, és a járműfejlesztések, felújítások eredményeképpen magasabb színvonalú szolgáltatást is nyújt.

Az előszezoni menetrend szerint május közepétől Budapestről félóránként elérhető vonattal Balatonfüred, Siófok és Fonyód, de az ország más területeiről is könnyebb lesz eljutni a tóhoz.

A szolgáltatások színvonala is javul; a megújultak az étkezőkocsik, amelyekkel pünkösdtől találkozhatnak a balatoni InterCity járatokon az utasok.

Már az előszezoni hétvégi napokon közlekedik a Jégmadár expressz, így emeletes KISS motorvonaton lehet utazni Szob és Fonyód között, Pécs és Keszthely között pedig naponta közlekedik egy vonatpár.

A Balaton24 és Balaton72 napijegyek nemcsak a vonatokon, hanem több, a tó körül közlekedő Volánbusz-járaton is felhasználhatók, ettől az évtől még több buszjáratot lehet a jegy kiváltásával igénybe venni.

Már csaknem 400 jegykiadó automata üzemel a MÁV csoportnál, májustól 34 balatoni állomáson, megállóhelyen válik egyszerűbbé és gyorsabbá a jegyvásárlás a kihelyezett jegyautomatákból.

Az elmúlt években megháromszorozódott a vasúti szolgáltatást igénybe vevő kerékpárosok száma, az előszezoni menetrendben is megerősített kerékpárszállítási kapacitásokkal várják az utasokat.

Bringapontok a Balaton térségében

Gyors segítség, útmutatók, eszközök várják a kerékpárosokat. A Balaton északi partján és Veszprém megyében immár hét helyen található kerékpáros szervizoszlop és bringapont.

A kétkerekűvel közlekedők a kerékpárok gyorsjavítására alkalmas oszlopokat a következő helyeken találhatók:

  • Balatonfűzfő, Vasút köz 4.
  • Balatonalmádi, Véghely Dezső utca 11.
  • Paloznak, Vörösparti sor és 71-es számú főút találkozása
  • Balatonakali, Dörgicsei út és 71-es számú főút kereszteződése mellett
  • Révfülöp, móló
  • Szigliget, Cifra-major előtti kerékpáros pihenő
  • Ajka, Hild-park

A telepített szervizpontoknál a bicikliszereléshez szükséges eszközök (pumpa, nyomásmérő, különböző méretű és állítható villás- és imbuszkulcsok) áll a kerékpárosok rendelkezésére. A szervizpont használata egyszerű és biztonságos.

BalatonBike365

Közel 300 kilométer összefüggő, kitáblázott kerékpárút-hálózattal és széles szolgáltatási kínálattal várják a szabadidejükben két keréken túrázókat a Nyugat-Balaton térségébe.

BalatonBike365 projekt keretében az elmúlt három évben a régióban közel 20 tematikus bringás útvonalat jelöltek ki, amelyek a környék kulturális, természeti és gasztronómiai látnivalóit érintik.

Az egyik kedvelt útvonal a tavaly kitáblázott Festetics-örökség kerékpártúra, amely a Helikon Kastélymúzeumtól indul és a balatongyöröki bece-hegyi Szent Háromság Kápolnánál végződik, de közben például élményparkot és kilátót is útba ejt.

A BalatonBike365 projekt részeként szeptemberben egy új kerékpáros központ nyílik meg Keszthelyen, a vasútállomás közelében, ahol hagyományos és elektromos rásegítésű kerékpárokat, ebike-okat is lehet majd bérelni.

Kövess minket!