Home Bulvár Veszélyben a Fish and Chips: Megszűnhet az angolok nemzeti étele
Szerző: Vízpartok / Fotó: Fish and Chips (c) pixabay

A brit hal- és chipsboltok hatalmas nehézségekkel küzdenek az ukrajnai háború miatt, sok kocsma hamarosan bezárás előtt állhat.

A háttérben az áll, hogy a brit nemzeti étel négy alapanyagának beszerzése az orosz támadás és annak következményei miatt nehéz lett. A fish-and-chips boltok például a napraforgóolaj felét Oroszországból vagy Ukrajnából szerezték be. A panírozáshoz használt liszt nagy részét szintén Ukrajnából importálták. A háború kezdete óta mindkettő ára meredeken emelkedett.

Most az üzemeltetők attól tartanak, hogy az Oroszország elleni szankciók miatt további veszteségeket is el kell szenvedniük.

A brit tányérokra kerülő halak mintegy 40 százalékát orosz vonóhálós halászhajók fogják ki.

A hamarosan életbe lépő büntetővámok miatt az árak hamarosan itt is az egekbe szöknek. Az orosz műtrágya árának hatalmas emelkedése miatt pedig a burgonya ára is emelkedni fog.

Mindez az energiaárak masszív emelkedése mellett történik. Ezért a vendéglősök felszólítják a kormányt, hogy ismét csökkentse a vendéglátóipar áfakulcsát, ahogyan azt a világjárvány idején tette. Jelenleg az Egyesült Királyságban az elkészített élelmiszerekre ismét 20 százalékos áfa vonatkozik.

Nagy-Britanniában ma már több mint 11.500 vendéglátóhely kínálja a sült halat – legtöbbször tőkehalat – és a sült krumplit. A finomságot sóval és természetesen az elmaradhatatlan malátaecettel fűszerezik.  A  szakértők mindmáig azon vitatkoznak, hogy több mint 150 évvel ezelőtt Londonban, vagy egy Mossely nevű kisvárosban árusították először az ételt.

Kövess minket!