Home Utazási hírek Ez a 14 ország megtartja a maszkkövetelményt a repülőkön
Szerző: Vízpartok / Fotó: MTI/Komka Péter

Az Ausztriába, Portugáliába, Ciprusra, Hollandiába, a Cseh Köztársaságba, Máltára, Észtországba, Luxemburgba, Németországba, Görögországba, Litvániába, Olaszországba, Lettországba és Spanyolországba utazóknak – függetlenül attól, hogy nemzetközi vagy belföldi utazást tesznek – továbbra is arcvédő maszkot kell viselniük az említett úti célok elérése során.

Olaszország június 15-ig tartja fenn az arcmaszkra vonatkozó előírást a repülőgépeken.

Bár az Európai Betegségellenőrző Központ (ECDC) javasolta a maszkviselési kötelezettség eltörlését, amely tegnap, május 16-án lépett hatályba, az uniós országok többsége nem követte a példát, és még egy meghatározatlan ideig előírta a követelményt.

Pontosabban, az említett célállomásokra való eljutás során általában FFP2/N95/KN95 maszk viselése szükséges – írja a SchengenVisaInfo.com.

Az arcmaszkra vonatkozó előírás feloldásának elhalasztásáról szóló döntést az is befolyásolhatja, hogy a COVID-19 újabb hulláma fenyeget, mivel az ECDC a hét elején az Omicron VA.4 és BA.5 törzseket újra aggodalomra okot adó változatokká minősítette, tekintettel arra, hogy a 27 országból álló Európai Unióban, különösen Portugáliában, számos COVID-19-es esetet észleltek ezzel a törzzsel.

Másrészt az EASA a hét elején az EU-ba érkező és onnan távozó utasokra vonatkozó maszkkötelezettség eltörlésére szólított fel.

„Jövő héttől kezdve a légi közlekedés során már nem lesz minden esetben kötelező az arcmaszk használata, nagyjából igazodva a nemzeti hatóságok változó követelményeihez Európa-szerte a tömegközlekedés tekintetében” – mondta Patrick Ky, az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségének (EASA) ügyvezető igazgatója a maszkkötelezettséggel kapcsolatban.

Áprilistól több légitársaság is feloldotta a kötelező arcmaszk követelményét, például az EasyJet, amely Észak-Írországba, Svédországba, Dániába, a Man-szigetre, Svájcba, Izlandra, Gibraltárra, Izlandra, Magyarországra, Lengyelországba és Jerseyre tartó utasoktól nem követeli meg az arcmaszk használatát.

A Jet2 szintén eltörölte az arcmaszk követelményét az Egyesült Királyságon belüli belföldi járatokon, míg a Norwegian, bár feloldotta a korlátozást, azt tanácsolja az utasoknak, hogy utazás előtt tájékozódjanak a célországuk politikájáról.

Románia, Szlovénia, Bulgária, Lengyelország és Magyarország, továbbá Horvátország, Írország, Hollandia, Csehország és az Egyesült Királyság esetében nem szükséges arcmaszk az említett célállomásokra való eljutáshoz.

Míg Litvánia és Lettország fenntartja a korlátozást, addig a szomszédos Észtország teljesen feloldotta a követelményt.

A skandináv országok, például Finnország, Norvégia, Dánia, Izland és Svédország szintén mentesek az ilyen előírások alól.

Kövess minket!