Home Zöldpart Meglepő módszerrel szedik a tengeri szemetet Thessalonikiben

A következő hónapokban a görögországi Thessaloniki városa egy sor innovatív kísérleti intézkedést hajt végre, hogy megvédje tengeri környezetét a szennyezéstől – írta meg a themayor.eu.

Ezek közül a legjelentősebb intézkedés egy pilóta nélküli tengeri drón bevezetése, amely összegyűjti és eltávolítja a hulladékot Thessaloniki strandjairól. Az önkormányzat szerint ez lesz az első alkalom, hogy Görögországban ilyen drónt használnak hulladékgyűjtésre.

2019-ben az önkormányzat összefogott a Görög Élőhelyek – Vizes élőhelyek Központjával, hogy megkezdjék a Szaloniki öbölben a hulladék minőségi és mennyiségi eloszlásának nyomon követését.

Thesszaloniki városa most sajtóközleményben ismertette e vizsgálatok eredményeit, és nyilvánosságra hozta, hogy az elmúlt két évben nőtt az úszó hulladék mennyisége.

Konkrétabban, 3%-kal, illetve 4%-kal nőtt az úszó műanyaghulladék és a papír mennyisége. A COVID kitörése tovább fokozta a szennyezést, mivel arcmaszkok, kesztyűk és egyéb tárgyak jelentek meg az öbölben.

Az önkormányzat most összefogott a Nestle Hellas és az Aegean Rebreath cégekkel, hogy kezelje a tengeri környezet szennyezését. Ennek érdekében bevezetik a már említett „tengeri drónt”, amely idén nyártól a hulladékgyűjtő hajók mellett fog működni.

Emellett az önkormányzat tájékoztató elektronikus képernyőket helyez el és rendezvényeket szervez, hogy felhívja a figyelmet és mozgósítsa a polgárokat a partmenti területek tisztán tartására.

Az önkormányzat közlése szerint ezen intézkedések költségeit a Nestle Hellas és az Aegean Rebreath adományaiból fedezik.

Kövess minket!