Home Nyaralóhelyek Elegük lett a görögöknek – lezárták a turisták kedvenc szigetét
Szerző: Vízpartok / Fotó: Chrissi sziget (c) pixabay

A hatóságok lezárják a Chrissi („Az Arany”) szigetet a látogatók előtt –tudta meg az osztrák Kronen Zeitung. A hatóságok szerint a turisták a szigeten a természetet elpusztították.

A krétai regionális közigazgatás belépési tilalmat rendelt el a ténylegesen lakatlan görög szigetre.

A Krétától délre fekvő kis sziget gyönyörű strandjairól és egyedülálló természetéről ismert. Az elmúlt években az emberek ezért a nyári hónapokban telepedtek le a szigeten. Ezen kívül évente mintegy 200 000 nappali látogatót fogadtak.

Mostanra a természet a szigeten elpusztult – áll a hatóságok közleményében. Különösen az úgynevezett „Chrissi cédrusok”, amelyek még a homokos parton is képesek gyökeret ereszteni, súlyosan érintettek. A fák nagy része, amelyek közül sok több mint 100 éves, a kidőlés szélén állnak – mondta a közigazgatási tisztviselő. A fák ki vannak gyökerezve és kiszáradtak – a látogatási tilalomra azért van szükség, hogy a természetnek legyen ideje helyreállni – mondta.

Az ok az ember: a nyári lakosok, akik a hatóságok szerint sátrakban és saját építésű kunyhókban élnek, és még rögtönzött kocsmákat is felállítottak, megcsapolják a talajvizet, ami később hiányzik a növényeknek. Szemetelnek, és még járműveket is hoztak a szigetre.

Ráadásul az emberek a sziget belsejébe vándoroltak, elpusztítva a fiatal növényeket is.

Egyesek állítólag még kecskéket is hoztak a szigetre – az állatok mindent megesznek a kis növényekből, amit csak találnak.

Most azt akarják megakadályozni, hogy az emberek idén nyáron ismét Chrissire telepedjenek. A látogatók már csak csónakkal közelíthetik meg a szigetet, és úszhatnak ki a partra – a partra már nem szállhatnak ki.

Kövess minket!