Home Érdekes helyek 5 gyönyörű vízalatti múzeum a világ minden tájáról
Szerző: vízpartok / Fotó: pixabay

1. Museo Subacuático de Arte (MUSA), Mexikó

(c) wikipedia/Andy Blackledge

A MUSA egy víz alatti kortárs művészeti múzeum, amely több mint 500 állandó monumentális szoborfigurának ad otthont, amelyek valós személyekről készültek. Ezeket a szobrokat 10 méterrel a tenger felszíne alatt állítják ki a Cancun, Isla Mujeres és Punta Nizuc környéki vizekben.

A múzeumot 2009-ben alapította Jaime González Cano, a Nemzeti Tengeri Park igazgatója, Roberto Díaz Abraham, a Cancun Nautikai Egyesület elnöke és Jason deCaires Taylor angol szobrász.

A kiállítás célja a tudomány és a művészet közötti összefüggés bemutatása, valamint a korallok népszerűsítése. A szobrok egyrészt múzeumot alkotnak, másrészt olyan zátonyszerkezetet alkotnak, amely vonzza a tengeri élővilágot és ösztönzi a korallok növekedését. Minden szobor speciális anyagokból készült, és a tengerfenékhez van rögzítve.

A víz alatti múzeum különböző módokon látogatható: üvegfenekű csónakokon keresztül, sznorkelezéssel vagy búvárkodással. Kirándulásokat és túrákat nappal és éjszaka is szerveznek. A MUSA minden évben több mint 750 000 búvárt vonz.

2. Museo Atlántico Lanzarote, Spanyolország

A Museo Atlántico 2016-ban nyílt meg, és a mexikói MUSA ihlette.

Ez az első vízalatti kortárs művészeti múzeum Európában, amely közel 300 különböző szobornak ad otthont, és 2500 négyzetméteren terül el.

A szobrokat mind Jason de Caires Taylor brit művész tervezte, és 12 méterrel a tengerszint alatt találhatók a Lanzarote déli partjaihoz közeli vizekben, a Bahía de Las Coloradasban.

Az életnagyságú emberalakok speciális cementből készültek. A szobrok akár 300 évet is kibírnak épségben a sós vízben, ugyanakkor nem szennyezik a környezetet.

DeCaires korábbi alkotásain már látszik, hogy a szobrok idővel a természet részévé válnak, megtelepednek rajtuk különféle tengeri növények és korallok, különleges látványvilágot létrehozva a búvárok számára.

A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelmi és éghajlatváltozási kérdésekre, valamint hogy tengeri élőhelyet hozzon létre a Kanári-szigeteken. A múzeum búvároktatók segítségével látogatható. Mindenkinek lehetősége van meglátogatni ezt a csodálatos víz alatti múzeumot, a profi búvároktól a búvárengedély nélküli kezdőkig.

3. Baia vízalatti park, Olaszország

A Baia Underwater Park Nápolytól mindössze néhány kilométerre északra, Pozzuoli közelében található.

Búvárok, sznorkelezők és turisták egész évben látogatnak a Nápolytól mindössze néhány kilométerre található Pozzuoli-öbölbe – hogy visszautazzanak az időben, és végigússzanak az ókori utcákon, mozaikok, szobrok, oszlopok és az egykor a gazdag rómaiak tengerparti üdülőhelyének maradványai mellett.

A várost a 8. században elhagyták, majd idővel víz alá merült. Ma is meg lehet csodálni a csodálatos márványszobrokat és megérinteni a mozaikpadlót.

Baia víz alatti régészeti parkjában 5 fő búvárhely van: „Portus Julius”, „Secca delle fumose”, „Ninfeo di Claudio”, „Villa dei Pisoni” és „Villa a Protiro”.

A „Ninfeo di Claudio” minden bizonnyal a legjobb hely. Itt megcsodálható egy 200 méter hosszú kikövezett út, gőzfürdők alapjai és a nimfák gyönyörű szobrai.

A „Villa a Protiro” is megér egy merülést! Ez egy ókori római villa, amelynek udvarán nagyméretű fekete-fehér geometrikus mozaikpadló található.

A romok megtekintéséhez a látogatók üvegfenekű hajóval szervezett túrát foglalhatnak. A helyi oktatók vezetésével sznorkeles kirándulások és búvárkodás élménye is elérhető.

A szobrok azonban mind másolatok, mivel az eredetit a búvárhely felett található Baia régészeti múzeumában őrzik.

4. Heródes kikötője, Izrael

(c)  wikipedia/Abraham Graicer

Heródes a múltban egy olyan város volt, amely a Római Birodalom kereskedelmi kikötőjeként szolgált, az i. e. 10-ben avattak fel. A kikötő a „Heródes kikötője” nevet kapta, mivel Caesareát Heródes egy Straton tornya nevű föníciai város romjaira építette.

Ma Heródes kikötője a tengerszint alatt fekszik az izraeli Caesarea partjainál. A múzeum 2006-ban nyílt meg, és 36 különböző kiállítási tárgynak ad otthont 4 kijelölt útvonalon. Mindegyikben számos műtárgyat lehet megcsodálni, például márványoszlopokat, horgonyokat, talapzatokat, eredeti alapokat és hajóroncsokat a föníciai és bizánci korszakból.

Az egyik ösvény a profi búvárok számára is elérhető, míg a többi három ösvény mindegyike kezdő búvárok számára készült. A látogatók vízálló térképet is kapnak.

5. A Baiheliang vízalatti múzeum, Kína

Fájl: Baiheliang Underwater Museum.JPGBaiheliang Underwater Museum (c) wikipedia/Jpbowen

A Baiheliang (szó szerint „Fehér Daru gerinc”) egy régészeti lelőhely a kínai Fulingban, amely 2009 májusában nyílt meg. A múzeum a Jangce folyón épülő Három-szurdok gát 43 méteres vízszintje alatt van elmerülve.

A Baiheliang múzeum ad otthont a világ legrégebbi hidrológiai feliratainak. A Jangce folyó vízszintjének 1200 éves változásait, valamint a Tang-dinasztiától (618-907) kezdve a Tang-dinasztiától (618-907) kezdve a pozíciókat és címeket rögzíti. A kő faragványai között kalligrafikus írással írt versek, három Bodhisattva-faragás, 18 hal és egy daru található.

Ez a múzeum az egyetlen a listán, amelyet nem búvárkodó látogató is meglátogathat. Van ugyanis két vízalatti csatorna nagyon hosszú mozgólépcsőkkel, amelyeken a látogatók leereszkedhetnek, és dupla üvegből készült védőablakokon keresztül megtekinthetik a megvilágított feliratokat.

Kövess minket!