Megváltozik a maszkhasználat a repülőkön

2022. május 11.

Szerző. Vízpartok / Fotó: MTI/Komka Péter

A döntés nagy előrelépés a légi közlekedés normalizálása felé.

Európa eltörli a kötelező arcmaszk követelményt a repülések során.

Az európai országokba repülővel utazni szándékozó állampolgároknak május 26-tól kezdve nem kell többé arcmaszkot viselniük a repülőtereken és az európai járatokon, miután május 16-án hivatalosan feloldják ezt a követelményt.

A döntést az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA), valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által közzétett közleményben erősítették meg – írja a SchengenVisaInfo.com.

„Jövő héttől kezdve a légi közlekedés során nem kell minden esetben kötelezővé tenni az arcvédő maszkot, nagyjából igazodva a nemzeti hatóságok változó követelményeihez Európa-szerte a tömegközlekedés tekintetében” – mondta Patrick Ky, az EASA ügyvezető igazgatója.

Az EASA igazgatója úgy vélte, hogy a mostani döntés nagy előrelépés a légi közlekedés normalizálása felé mind az utasok, mind a repülőszemélyzet számára. Hangsúlyozta azonban, hogy az utasoknak felelősségteljesen kell viselkedniük, és tiszteletben kell tartaniuk a körülöttük lévő más személyek döntéseit is.

Ky hangsúlyozta, hogy a köhögő és tüsszögő utasnak maszkot kell viselnie a közelben ülők megnyugtatására.

Korábban már több európai légitársaság eltörölte az arcmaszk viselésének követelményét. A következő légitársaságok törölték el a kötelező arcmaszk viselésének követelményét: EasyJet, Jet2, Norwegian és British Airways.

A közelmúltban több amerikai légitársaság is bejelentette, hogy úgy döntött, eltörli a kötelező arcmaszk követelményét.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek