Home Érdekes helyek Miért kékek és fehérek a görög szigetek házai?
Szerző: vízpartok

Sokan a kéket és a fehéret Görögország ikonikus színeiként ismerik fel. Ezek a görög zászló színei és a a fényes tenger és az ég színei is, a gyönyörű Földközi-tenger szinonimái.

A Kiklád-szigeteken azonban a házak jellegzetes kék és fehér színezése nem a színek görögországi szimbolikáján alapul. Valójában a görög szigetek építészetének eme ikonikus jellegzetessége mögött több ok is meghúzódott, és ezek többsége igen praktikus volt.

A szigetek házainak nyári hűtése

Az olyan szigeteken, mint Mykonos, Párosz és Naxosz, sok ház eredetileg kőből épült. Ez praktikus döntés volt, mivel a sziklás égei-tengeri szigeteken kevés fa volt.

A kövek azonban általában sötét színűek voltak. Ez problémát jelentett a napsütéses görög nyarakon. A házakra verődő napfényt a sötét kövek elnyelték, és a belső térben elviselhetetlenül meleg lett.

Ezért a lakosok elkezdték fehérre festeni a köveket, hogy ezzel is hűtsék a belső tereket. Az eljárás bevált, és hűvösebb, komfortosabb szigeti otthonokat eredményezett.

A kolera is befolyásolta az otthonok kialakítását

1938-ban egy országos rendelet felgyorsította ennek az új design-esztétikának az elterjedését.

Abban az időben, Ioannis Metaxas diktatúrája idején Görögországban kolerajárvány tört ki. A betegség megfékezése érdekében elrendelte, hogy a polgárok meszeljék ki otthonaikat.

Ez ma talán furcsán hangzik, de a házak festésére használt festék mészkövet tartalmazott. A mészkő erős fertőtlenítőszer, és nem sok más volt akkoriban általános használatban.

A görög polgárok tehát azért meszelték ki otthonaikat, hogy segítsék azok fertőtlenítését és csökkentsék a kolera terjedését.

Táj, Ajánlat, Napfény, Tengeri Kilátás, Lát, Ég, Felhők

Mi a helyzet a görög házak kék színével?

Bár a Kiklád-szigeteken a kék a leggyakoribb szín az ajtók és redőnyök díszítésére, nem ez az egyetlen. Valójában, ha sok szigeten sétálgat, a kék mellett a piros, a zöld és a barna színű festéseket is észreveheti.

Az élénk kék szín azonban még mindig uralja a kiklád tájat. Hogy miért van ez így?

Nos, ez a költségekre vezethető vissza. A halászok és más tengerészek azzal festették az ablakaikat és a redőnyöket, ami a hajójuk festése után megmaradt. És a kék általában a legolcsóbb festékszín volt.

A görög szigetek házaiban használt kéket mészkő és egy „loulaki” nevű tisztítószer keverékéből készítették. A loulaki egyfajta kék színű hintőpor volt, amely a legtöbb szigetlakónak könnyen elérhető volt otthon. Ezért a kék festéket nagyon könnyen el tudták készíteni.

A katonai diktatúra törvénybe iktatta

A görög szigetek házainak szép színei az 1967-ben Görögországot hatalmába kerítő katonai diktatúra idején váltak kötelezővé. A rezsim úgy vélte, hogy a színek hazafiságot ébresztenek, és a görög nacionalizmust tükrözik.

Végül 1974-ben törvényt hoztak arról, hogy a görög szigetek házainak kék és fehér színűre festését írják elő.

Bár ezeket az előírásokat mára már enyhítették, a görög szigetek kék és fehér színei hatalmas vonzerővé váltak az utazók számára. Ezért sok szigetlakó úgy dönt, hogy megtartja őket, mert jót tesznek a turizmusnak.

A Kiklád-szigeteken barangolva a látogatók ma már könnyen találhatnak eredeti földszínű kövekkel vagy kissé eltérő színű házakat. A kék és a fehér azonban még mindig uralja a görög szigetek dizájnját, valamint azt a képet, amelyet a világ minden táján az emberek a görög szigetekről alkotnak.

Kövess minket!