Home Utazási hírek A Deseda-tavat megkerülő kerékpárút lett az Év Kerékpárútja
Szerző: MTI / Fotó: wikikpedia/Civertan

A Kaposvár melletti Deseda-tavat megkerülő kerékpárút nyerte meg az Év Kerékpárútja pályázat idei közönségszavazását – közölte az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében kiírt, a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub pályázatára március 11-25. között 59 pályázat érkezett, ebből a 11 döntősre több mint 7000 közönség szavazat érkezett.

1. A nyertes Deseda-tó körüli kerékpárút 1964 szavazattal szerezte meg 2022 Év Kerékpárútja címet

2. Második a Győr-Pannonhalma kerékpárút lett.

3. Harmadik a Barcs-Drávatamási közötti kerékpárút lett.

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlott május 4. éjfélig, a legtöbb kedvelést begyűjtő fénykép nyerte meg az Év Kerékpárútja címet.

2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben pedig a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence.

Deseda-tó

A Kaposvár melletti Deseda-tó kedvelt üdülő- és pihenőhely. A nyertes szakasz a város központjából indul, 4 kilométer tekerés után éri el a tavat. A vízparti tekerés további 15 kilométer, amelyet pihenőhelyek tarkítanak. A Deseda-kilátóból „Somogyország” dimbes-dombos tájait lehet megfigyelni. Egy kis északi kitérővel az arborétumot is meglehet látogatni, ahova egy fahíd vezet át.

A tó körüli fejlesztések révén felépült a Fekete István Látogatóközpont és a hozzá kapcsolódó madármegfigyelő, a szitakötőház, a teknősles és a madárkifutó. Csónak- és hajókikötő, vízi játszótér is készült, valamint ökoturisztikai gyalogút létesült 14 kilométer hosszúságban. Erdei lombkoronasétányt és madármegfigyelőt is kialakítottak.

Kövess minket!