Home Bulvár Elon Musk megveheti a szicíliai Török lépcső egy részét
Szerző: MTI / Fotó: pixabay

A világhírű szicíliai fehér sziklaképződmény, a Török lépcső (Scala dei Turchi) egy darabját kínálja tulajdonosa eladásra Elon Musk amerikai milliárdosnak.

A 72 éves Ferdinando Sciabarra, akit tavaly a helyi hatósággal való hosszú jogi huzavona után jegyeztek be hivatalosan a szikla egy része tulajdonosának, úgy gondolja, az üzletember jó gazdája lenne a nevezetességnek, amelynek állapotára rengetegen panaszkodnak – írták az olasz napilapok szerdán.

A Török lépcső Olaszország egyik legnépszerűbb turistalátványossága, szerepel Andrea Camilleri olasz bestselleríró Montalbano felügyelő című bűnügyi sorozatában is.

Sciabarra, aki nyugdíjazása előtt a helyi kereskedelmi kamaránál dolgozott, 19. századi örökösödési papírok alapján tartott igényt a képződmény tulajdonjogára. Azután kapta meg a részét, hogy vizsgálatot indítottak az ügyében állami tulajdonú föld elfoglalása miatt.

Azt mondta, miután hiába kérte a helyi és a tartományi hatóságokat, hogy intézkedjenek a szikla jobb védelméről, vagy nyilvánítsák természetvédelmi területté, most aukcióra bocsátja a Török lépcső egy részét.

„Ígéreteket kaptunk, semmi mást. Most, egy év után, a várható nyári turistaáradat miatt aggódva árverésre bocsátjuk, amelyre először Elon Muskot hívjuk meg” – magyarázta Sciabarra a Corriere della Serának.

Az óriás lépcsőnek látszó sziklát, amely a dél-szicíliai partról nyúlik a Földközi-tengerbe, nemcsak a természetes talajpusztulás, de a nagy számú turista is fenyegeti, akik közül többen viszik magukkal a lágy fehér mészkő egy-egy darabját.

Januárban vandálok vörös vasoxidport szórtak a fehér sziklára.

A teraszos sziklaképződmény valaha arab kalózok rejtekhelyeként szolgált, a köznyelvben őket törökökként emlegették, innen ered a neve.

Kövess minket!