Home Nyaralóhelyek Bennfentes tipp Korfun: Álomút látványos panorámával
Szerző: vízpartok / Fotók: Pixabay

Korfut nem a titkos drágakő-lelőhelyei miatt hívják „Smaragdszigetnek”, hanem az intenzív zöld színe miatt. Poszeidon szerelmének szigete a legzöldebb Görögországban.

A briteknek köszönhetően, akik a 19. században fedezték fel Korfut, a szigeten 700 km hosszú úthálózatot építettek. Aligha meglepő, hogy briteknek köszönhető a „Corfu Trail” nevű útvonal létrehozása is.

A nyomvonal mintájául a már meglévő és még mindig jól megőrzött, a velencei időkből származó, kövezett szekérutak szolgáltak. Az ösvényekkel, szamárutakkal 222 km hosszú túraútvonal-hálózatot alkot az egész szigeten. A szakaszok száma teljes mértékben attól függ, hogy a túrázó a gyönyörű lagúnákban mennyit időzik el.

A „Corfu Trail” látványos kilátást nyújtó hágókon át vezet, a legtávolabbi kolostorokhoz, majd vissza a türkizkék vizű, álomszerű öblökhöz.

Park, Achilles Szobor, Korfu, Görögország, Kert, Szobor

„Ó, újra érzékien sétálhatnék / Az illatos narancsligetben”

– írta Sisi császárné Korfu érzéki örömeiről.

Sisit számos kúrája egyike Korfura vitte, ahol meglátta a lehetőséget, hogy ebben az „édenkertben” állandó menedéket találjon. Megépíttette az „Akhilleion” palotát, amelyet kedvenc költőinek és filozófusainak szobraival és mellszobraival rendezett be. A villa ma is áll, és részben múzeumként látogatható.

Az osztrák császárt megdöbbentette felesége Korfun történt átalakulása: Sisi a tenger iránti szeretetből horgonyt tetováltatott a vállára, és görögnek vallotta magát.  Akhilleusz, akiről a palotát elnevezte, megvetette a királyokat és a hagyományokat – és ezért szerette a császárné.

A „Corfu Trail” a sziget vad belsejébe és távolabbi sziklás öblökbe is vezet. Az egyik legszebb szakasz egy régi szamárúton vezet Paleo Perithia elhagyatott hegyi falujába. A bizánciak a kalózoktól és a szúnyog által terjesztett járványoktól való védelem érdekében a tengerparttól távol építették a falut. Amint azonban urai lettek a helyzetnek, a lakosság jobb helyet biztosított magának a tengerparton, és elhagyta a falut, amely ma is jól megőrzött és remek kirándulóhely az időutazók számára.

CORFU-TRAIL

Útvonal hossza: 122 km.

Kiemelt pontok: Ropa-völgy védett terület, Paleo Perithia, Agia Ekaterin-fok, sós lagúna Alikesben, karsztfennsík, dűnék és borókaerdő Issosban, bizánci erőd Gardikiben, elhagyott kolostor Agi Deka-ban, Antinioti lagúna.

A „Corfu Trail” útvonalai végigfutnak a szigeten. A szakaszok ízlés szerint szabadon feloszthatók, mivel az alapvető szolgáltatások és szállások jól eloszlanak a 122 km-es útvonalon. Javasoljuk azonban, hogy délről észak felé haladjon, ami az útvonal előrehaladtával kellemesebb a fizikai állapotának.

 

Kövess minket!