Home Úti cél Kelet-Malajzia: Borneó három kötelező látnivalója
Szerző: vízpartok (c) Borneo, Sabah (c) Eddie Yip/flickr

Délkelet-Ázsia Thaiföldön kívül más úti célokat is kínál. Mint például a szomszédos Malajzia.

Malajzia államai a Dél-kínai-tenger két félszigetén terülnek el.

Borneón fekszik Kelet-Malajzia, ahol a hatalmas esőerdők a világ legősibbjei közé tartoznak.

Sokféle állat lakja őket, amelyek őskori barlangokban, magas hegyekben és víz alatti világokban barangolnak. De más látnivalók is várnak, amelyeket nem szabad kihagyni a félsziget malajziai felén tett utazás során.

Borneó (c) flickr/johnjodeery

Sabah partjai

A trópusi szigetek és a buja természet Sabahot a természet szerelmeseinek jó úti céljává teszik. A partvidék hátterét a Mount Kinabalu uralja, amely több mint 4000 méteres magasságával Délkelet-Ázsia egyik legmagasabb hegye.

A Sipadan búvárkodási területére tett kirándulás a barrakudák, zátonycápák és tengeri teknősök miatt kötelező. A főváros, Kota Kinabalu – amelyet a második világháború után szinte teljesen újjáépítettek – jó kiindulópont az olyan kirándulásokhoz, mint a búvárkodás, a folyami hajózás és a barlangi expedíciók.

Esőerdő Borneón (c) flickr/Baron Reznik

Sarawak barlangjaiban

Sarawak Malajzia legnagyobb állama, Borneó délnyugati részén található. A dzsungelben elszórtan hatalmas sziklaalakzatok találhatók, amelyek közül néhány a világ legnagyobb barlangkamráiba vezet. A dzsungelben élő nagyszámú szarvasbogár miatt Sarawakot „a szarvasbogarak földjeként” emlegetik.

Sarawak történelmileg is izgalmas: az állam történelmét számos etnikai csoport és az itt a 20. századig uralkodó angol származású Brooke-dinasztia öröksége alakította. Kuching, a főváros, jó hely arra, hogy egy pillantást vessünk a múltra.

Neusaap, Borneo, Proboscus, Állat Világ, KalimantanBorneói nagyorrúmajom (c) pixabay

Labuan szigetén

A Brunei-öböltől északra fekszik Labuan, itt fekszik Malajzia egyetlen mélyvízi horgonyzóhelye. A nyaralók számos látnivalót találnak Labuanban; történelmi épületek éppúgy felfedezhetők itt, mint az érintetlen természet a mangroveerdők formájában.

Az aktív nyaralók számára izgalmasak lehetnek a parthoz közeli különböző búvárhelyek, a második világháborúból fennmaradt emlékek és a labuani nemzetközi vízi sportkomplexum.

Malajzia májustól eltörli az oltottak és a 12 év alattiak tesztkötelezettségét

Május 1-jétől tesztkötelezettség nélkül utazhatnak Malajziába a teljesen beoltott turisták és a 12 év alatti gyerekek.

A teljesen beoltott turisták és a 12 év alatti gyerekek korlátozások nélkül utazhatnak Malajziába május 1-jétől. Eltörlik az utazás előtti és az érkezés utáni tesztet, és a Covid-19-biztosítás igazolását sem kell bemutatni ettől az időponttól.

Április 1-je óta az oltatlan és a csak részben beoltott turisták is beutazhatnak Malajziába, tőlük május 1-jétől is kérik az utazás előtti negatív PCR-teszt igazolását, valamint az érkezés utáni antigéntesztet, és számukra továbbra is előírnak öt nap karantént.

Malajziában már számos járványügyi korlátozást feloldottak, például már nem kell korábban bezárniuk az éttermeknek és bároknak, valamint az üzletekben, múzeumokban és más nyilvános helyeken sincs már létszámkorlátozás. Maszkot csak beltéren és a tömegközlekedési eszközökön kell viselni májustól.

Az enyhítések a magas oltottsági rátának köszönhetően váltak lehetővé, az ország felnőtt korú lakosságának 98 százaléka van teljesen beoltva.

Továbbra is érvényes, hogy a beutazóknak online regisztrálniuk kell a MySejahtera applikáción.

 

Kövess minket!