Home Utazási hírek Az Azori-szigeteken lehet Európa űrkikötője
Szerző: vízpartok / Fotó: Azori-szigetek (c) pixabay

Portugália alig két évvel ezelőtt hozta létre saját űrügynökségét azzal az ambiciózus tervvel, hogy az űrgazdaságot a nemzeti értéket teremtő tevékenységek közé emelje. Az ügynökség rögtön ambiciózus terveket dolgozott ki, amelyek közül a legfontosabb

egy műholdindító űrrepülőtér létrehozása az Azori-szigetekhez tartozó Santa Maria szigetén.

A bürokrácia és a környezetvédelmi aggályok azonban azóta felerősödtek, és kétszeresen is akadályozták az űrrepülőtér építésére kiírt első nyilvános pályázatot. Legutóbb a portugál Zöldek Pártja (Os Verdes) fejezte ki nemtetszését az elképzeléssel kapcsolatban.

Európának már van egy nagy rakétaindító űrrepülőtér, amely Francia Guyana – egy francia tengerentúli terület, amely azonban földrajzilag Dél-Amerikában van.

Hugo Costa, a Portugál Űrügynökség igazgatótanácsának tagja korábban azt mondta, hogy Európa legalább két fő nagy hordozórakétával és egy űrkikötővel rendelkezik, de a közepes hordozórakéták terén hiány mutatkozik.

A közepes hordozórakétáknak is szükségük lenne infrastruktúrára és űrkikötőkre, hogy rakétákat indíthassanak az űrbe, és „ha növeljük az Európa számára elérhető űrkikötők számát, az javítani fogja az európai független hozzáférést az űrhöz” – tette hozzá.

Az eredeti tervek szerint 2019 júniusában írták volna alá a szerződést a Santa Maria űrrepülőtér létesítéséről és működtetéséről, így az első kisméretű műholdak indítására 2021 nyarán kerülhetett volna sor. Az első pályázat azonban meghiúsult a szabályozási nézeteltérések és az időközben bekövetkezett adminisztrációváltás miatt.

„Reméljük, hogy a pályázat elindítására az év végéig sor kerülhet, de ez attól függ, hogy a tanulmányok elkészítése mennyi időt vesz igénybe” – hangsúlyozta Susete Amaro, a regionális kulturális, tudományos és digitális átmenetért felelős titkár.

Kövess minket!