Home Strand Drágul a nyaralás a spanyol tengerpartokon
Szerző: vízpartok / Fotó: pixabay

A népszerű strandokra kivetett új adó miatt a turisták elégedetlenek és bizonytalanok a spanyolországi nyaralással kapcsolatban.

A népszerű spanyol tengerpartok, mint Costa Blanca, Alicante és Benidorm város turistaadó bevezetését tervezik. A külföldieket arra kötelezik, hogy egy éjszakai tartózkodásért akár napi 4 eurót is fizessenek.

A turisták elégedetlenek az intézkedéssel, többen közülük azt mondták, hogy nem látogatják többé az adott úti célt.

„Nem látogatok többé Mallorcára, egyszerűen nem vagyok hajlandó idegenforgalmi adót fizetni, soha” – mondta az Express.co.uk-nak egy kommentelő.

Egy másik azt mondta, hogy egy ilyen adó nem probléma, ha az úti cél megéri és gyönyörű, miközben a spanyol tengerpartokat Rómával hasonlította össze – írja a SchengenVisaInfo.com.

Mások nem csináltak belőle nagy ügyet, mondván, hogy annyiba kerül, mint egy kis sör naponta, míg más kommentelők még észak-afrikai úti célokat is ajánlottak – hangsúlyozva, hogy gyönyörű szállodákat és luxust kínálnak, mínusz az adóterhek és az uniós szabályok.

A Botanic – egy kormányzati paktum – tagpártjai által javasolt új adó mentesíti a hivatalos versenyeken és rendezvényeken résztvevő sportolókat és a nézőket, illetve a tudományos, egészségügyi, ipari, gazdasági vagy szakmai egyesületi konferenciákon tartózkodókat, valamint a fogyatékkal élőket.

Az új intézkedést azonban máris vitatták az ország turisztikai képviselői, mondván, hogy az a vendégszeretet ellenkezőjét jelenti.

„Az ágazat számára abszurd és érthetetlen, hogy a Tanács megpróbálja csökkenteni az adókat és a díjakat, ugyanakkor mindenki idejét és pénzét pazarolja azzal, hogy tönkreteszi a turisztikai kampányt. Egy olyan adó, amely ráadásul ellentétes a vendégszeretet szellemévell”

– mondta a Valenciai Közösség Szállodai és Turisztikai Vállalkozások Szövetségének (HOSBEC) elnöke, Toni Mayor, míg polgármestere, Joan Ribó megvédte az adót, mondván, hogy az ilyen intézkedések soha nem tántorították el a turistákat.

Korábban a spanyol kormány bejelentette, hogy meghosszabbítja a tavaly bevezetett dohányzási tilalmat a turisták által kedvelt üdülőhelyeken, strandokon. Áprilistól 30 eurós bírsággal sújthatják azokat, akik ezeken a helyeken dohányoznak, és lehetőség van arra, hogy az intézkedést a személygépkocsikban dohányzókra is kivethetik.

„Tavaly senkit sem büntettek meg, csak egy-egy szórakozott dohányost kellett megkérni, hogy menjen át a sétányra” – mondta Eloi Badia, az ökológiai átállásért felelős tanácsos.

Az egészségügyi hatóságok szerint az intézkedést egészségügyi okokból vezették be, és 2023-ig teljesen kidolgozzák.

 

Kövess minket!