Home Úti cél A Mamma Mia szigete vonzza a turistákat – nem véletlenül
Szerző: vízpartok / Fotók: pixabay

A görög szigetek északi Szporádok csoportjához tartozó Szkopelosz egyike azon számos görögországi helynek, amelyek az évtizedek során mindig is elvarázsolták a látogatókat.

Dombos, zöldellő tájaival és a népszerűbb görög helyekhez képest kevesebb nyaralóval tartósan vonzza a világ minden tájáról érkező utazókat.

Az északi Szporádok szigetcsoportban, a kitaposott ösvényektől kissé távol eső Szkopelosz valóban egy érintetlen görög paradicsom. Az évszázadok óta érintetlenül maradt természeti táj az egyik legértékesebb érték, amelyet a látogatók itt felfedeznek.

Görögország, Skopelos, Sziget, Görög, Szórványok

Skopelos városa a sziget fő települése; félhold alakban veszi körül a kikötőt, csodálatos kilátást nyújtva az újonnan érkezőknek, amikor a komp közeledik a szigethez. A kikötő egy látványos öbölben fekszik, amely mindig tele van kompokkal és jachtokkal, a vízparti sétányon pedig bárok és tavernák tucatjai találhatók.

Ezzel szemben a felsővárosban a tájat virágcserépekkel teli, nyugodt sikátorok, kis terekben végződő labirintusok és ókori bizánci templomok alkotják.

Görögország, Skopelos, Glossa, Falu, Utca, Négyzet

A sziget tele van a hagyományos görög építészettel, fehérre meszelt házakkal, terrakotta cseréptetőkkel, kék színű redőnyökkel és fa erkélyekkel. A meredek lejtőre épült óváros többnyire megközelíthetetlen járművek számára – ami csak fokozza nyugalmát és csábító hatását a látogatók számára.

Szkopelosz egyik kihagyhatatlan látnivalója a Szporádok Nemzeti Tengeri Parkja, amely érintetlen szépségén túlmenően végtelen számú tengeri élőlényt is megcsodálhatnak a látogatók.

Görögország, Skopelos, Strand, Tengerpart, Természet

Szkopelosz emellett lélegzetelállítóan szép strandokkal rendelkező sziget – mínusz túlzott tömeg.

A legszebb strandok közé tartozik Kastani, Stafilos és Panormos, amelyek könnyen megközelíthetők Szkopelosz városából. Agios Ioannis egy másik kedvenc strand, amely a sziget fővárosától mintegy 30 kilométerre található.

Agios Ioannis a sziget egyik legfestőibb területe, amely egyedülálló türkizkék vízzel és lenyűgöző tájjal büszkélkedhet.

Agios Ioannis temploma magasan a területet körülvevő sziklákon található, a kis öbölre néz, és látványos kilátást nyújt magára a szigetre, valamint a közeli Alonissos szigetére. Agios Ioannis temploma és strandja egyaránt híressé vált, mivel itt forgatták a „Mamma Mia!” című film számos jelenetét.

Szkopelosz helyi konyhája a környék gazdag hagyományait képviseli, és néhány népszerű étel olyan, amelyet máshol nehezen találni. A homár a sziget vitathatatlan rocksztárja, és az orzo tésztával tálalt astakos giouvetsi a kihagyhatatlan homárétel. A Szkopeloszra jellemző egyéb tenger gyümölcsei közé tartozik a tengeri sün és a sügér.


Mamma Mia

A „Mamma Mia!” film juttatta Szkopeloszt nemzetközi hírnévre.

Az ABBA együttes ikonikus filmzenéjével 2008-ban Szkopelosz a „Kalokairi” fiktív szigetévé változott. A 2018-ban bemutatott sikeres folytatást azonban adóügyi okokból nagyrészt Horvátországban forgatták.

Szkopelosz a szomszédos Szkiathosz szigetével osztozott a filmben a reflektorfényen, bár az ikonikus esküvői jelenetet a Skopeloszon egy tengerparti sziklán magasodó Agios Ioannis templomban vették fel.

Több helyi utazási iroda is szervez olyan túrákat, hajóutakat, amelyek a film helyszíneire kalauzolják el az érdeklődőket.

 

Kövess minket!