Home Úti cél Alpesi felfrissülés: 6 gyógyító és lenyűgöző vízesés
Szerző: Vízpartok / Címlapfotó: Krimml-vízesések (c) Österreich Werbung/Ferdiand Rieder

Hasznos vízenergia: Krimml-vízesések

Krimmler Wasserfälle(c) Österreich Webung/ Großglockner Hochalpenstraßen AG

A SalzburgerLandban található Krimml-vízesés nemcsak vizuálisan lenyűgöző. Az allergia és az asztma természetes gyógymódjának is tekintik.

A Krimml-vízesés még távolról is jól hallható. Ausztria legmagasabb vízesése 385 méteres magasságból három vízesésen keresztül zuhan dübörögve a mélybe. A víz eközben permetet képez. Ezeknek a vízeséses aeroszoloknak a belélegzése jót tesz a légzőszerveknek. Különösen az allergiások és asztmások érzik gyógyító hatását.

Orvosilag felügyelt programokat is kínálnak légzési problémákkal küzdő emberek számára. A vendégek egy allergiamentes hotelben szállnak meg. Programjuk központi része a természetes aeroszolos inhalációs terápia. A résztvevők naponta egy órát töltenek a Krimml-vízesés közelében, és belélegezik a vízesés aeroszolját. Ennek az inhalációs kezelésnek legalább 14 napig, ideális esetben három hétig kell tartania. Ha a vízeséseknél való napi tartózkodás mellett sportolsz, a hatékonyság fokozódik.

Egyedülálló vízi látványosság: Bad Gastein-i vízesés

Wasserfall in Bad Gastein(c) Österreich Werbung/Harald Eisenberger

A Bad Gastein-i vízesés 341 méteres esési magasságával SalzburgerLandban a város házai mellett zúdul el, a vízesés jótékony hatásairól is ismert.

Bad Gastein hagyományos fürdővárosának látványa egyedülálló. A háromszintes vízesés a város közepén keresztül fut. Egy motívum, amelyet már számos festő és író megörökített. Bad Gastein már régóta ismert és látogatott hely. A 15. század óta dokumentálták a rendszeres fürdőzést.

A mai napig a termálvízkúrák és a radonterápiák a Gastein-völgy specialitásai közé tartoznak. A légzőszerveknek és a jó közérzetnek is jót tesz a vízesés melletti levegő belélegzése. A körülbelül másfél órás túra a Waterfall Trail mentén ideális erre a célra. Bad Bruckból a Gasteiner Ache mentén vezet a Gastein-vízeséshez, a falu központjába és vissza a kiindulóponthoz.

Romantikus természetes ékszer: Golling-vízesés 

Off The Path - Tauernradweg - Gollinger Wasserfall(c) Österreich Werbung/Sebastian Canaves, Fotó: Off The Path / www.off-the-path.com

Erdő és mohával borított kövek alkotják a Salzburgerandban található Gollinger-vízesés körüli misztikus tájat, a romantikus erdő és sziklás táj lenyűgöző.

A víz két lépcsőn át az erdőn keresztül a Golling melletti völgybe ömlik. A Golling-vízesés második, 25 méter magas lépcsője népszerű fotómotívum. Itt a víz egy kis tóba ömlik, mielőtt tovább haladna a mohás kövekkel kirakott patakon.

Az üdítő erdei és vízi táj 1805 óta látogatható túraútvonalon. Ernest Prince von Schwarzenberg, salzburgi kanonok és a természet nagy szerelmese jelölte ki az utat. A parkolótól az első vízesésig tartó séta körülbelül 20 percet vesz igénybe. Ha tovább túrázik a szurdokon keresztül a Schwarzbach-barlangban található vízesés forrásáig, az körülbelül másfél órát vesz igénybe. Az ösvény részben hidakon és fából készült gyaloghidakon vezet, mindig a csobogó és rohanó vízre nyílik kilátás.

Szerencsés hely a szurdokban: Hohenzollern-vízesés

Hohenzollern-Wasserfall bei Bad Ischl in Oberösterreich(c) Österreich Werbung/badischl.at

Már I. Ferenc József császár idejében is népszerű célpont volt a felső-ausztriai Bad Ischl közelében található Hohenzollern-vízesés.

A 20 méter magas Hohenzollern-vízesés az erdő közepén rejtőzik Bad Ischl fürdőváros közelében. Nevét Pauline Hohenzollern-Hechingen hercegnőnek köszönheti. A 19. század elején Bad Ischlben szokás volt, hogy a városban és környékén lévő különleges helyeket neves személyiségekről neveztek el. A fürdő számos híres vendéget számlált. Ferenc József császár és felesége, Erzsébet (Sisi) is sok nyarat töltött a bad ischl-i Kaiservillában, amely ma már látogatható. Ferenc József császár szívesen kirándult a Hohenzollern-vízeséshez.

Bad Ischlből egy hét kilométeres körút vezet a Jainzenberg körül a vízesés által kialakított szurdokba. A kijelölt „Glücksplatz”-on (boldogsághely) a kirándulók élvezhetik az erdő csendjét a frissítő víz hangjával vegyítve.

Szabad zuhanás: Wildensteiner-vízesés

Mountainbiken, Region Klopeiner See Südkärnten, Wildensteiner Wasserfall(c) Österreich Werbung, Fotograf: Charly Schwarz

A karintiai Wildensteiner-vízesés 54 méteres esésével Európa egyik legmagasabb szabadon zuhanó vízesése.

Dél-Karintiában, a Klopein-tó közelében egy különleges természeti látványosságot érdemes felkeresni. A Wildenstein-patak egy magasodó sziklafalból ered, és 54 métert zuhan függőlegesen a völgybe.

A Wildensteiner-vízesés lábánál lévő emelvényhez vezető túra körülbelül 20 percet vesz igénybe. Innen van a legjobb kilátás a lejtőn lezúduló vízesésre, és a látogatók felfrissülhetnek a vízpára által.

Vízesések az erdőben: Lohnbach-vízesés

Lohnbachfall im Waldviertel(c) Österreich Werbung/Waldviertel Tourismus/Robert Herbst

Az alsó-ausztriai Waldviertelben az erdő és a sziklák együttélése varázslatos a Lohnbach-vízesés mentén tett túrán.

A Kleiner Kamp forrásvidékén, Rappottenstein közelében található a Lohnbach-vízesés természeti emlék. Az erdőben és a hatalmas gránitkövek között a Lohnbach sokszínű vízi tájat alkotott. A patak helyenként alig hallhatóan csordogál, aztán megint más-más magasságú vízeséseken keresztül zúdul a völgybe.

A kirándulók a Lohnbach-vízesés mentén mohával borított gránitsziklák mellett és őserdőn keresztül sétálhatnak. A túrázóknak a vízesés ösvényéről van a legjobb kilátás a vízre és a mohával borított kövekre. Az út a szurdokon keresztül lépcsőkön és jól biztosított deszkapallókon keresztül vezet.

A végén található a „Steinerne Stube” (Kőszalon): A Lohnbach patak partján lévő barlang állítólag többször is menedékül szolgált. A szurdokot körülvevő erdő szinte őserdőnek tűnik. A terep helyenként olyan meredek, hogy az erdészeti munkák itt aligha lehetségesek.

A túrázók többféle útvonal közül választhatnak: A rövid Lohnbachfall-útvonal alig két óra, a hosszabbik kör három és fél óra alatt érhető el.


Ez 10 osztrák vízesés a legnépszerűbb az Instagramon

        1. Krimml-vízesés (Salzburg)
        2. Myrafälle  (Niederösterreich)
        3. Stuibenfall (Tirol)
        4. Gollingi vízesés (Salzburg)
        5. Traunfall (Felső-Ausztria)
        6. Grawa vízesés (Tirol)
        7. Stuibenfälle  (Tirol)
        8. Nixenfall  (Oberösterreich)
        9. Wildensteiner vízesés (Karintia)
        10. Riesachfälle   (Steiermark)

Kövess minket!