Home Érdekes helyek Horror Velencében: Ennek a háznak az összes tulajdonosa meghalt
Szerző: vízpartok / Fotó: Palazzo Dario (c) wikipedia/lain99

A Canal Grande partján áll Velence elátkozott palotája. A Palazzo Dario stílusos épület, színes márványból és isztriai kőből készült, a velencei diplomata, az eredetileg dalmáciai származású Giovanni Dario tulajdona volt.

1487-ben építették fel és ezután már nagyon hamar szárnyra kelt a legenda a városban, hogy maga a ház és annak lakói is elátkozottak. A benne élők – és nemcsak évszázadokkal ezelőtt, de még a közelmúltban is – szörnyű halált haltak.

Több öngyilkosságot és egy gyilkosságot is láttak e falak. Az egymást váltó tulajdonosokat nem sokkal a palota megvásárlása után rejtélyes baleset érte vagy meggyilkolták őket.

A Palazzo Dario-t gyakran Velence egyik legjellegzetesebb palotájaként emlegetik, és a híres Ca’ d’Oro-hoz hasonlítják.

A hátborzongató ház a tulajdonosainak tragikus sorsuk volt, úgy tűnik, mintha átok ül a házon.

Kezdve Giovanni Dario építésszel, akinek lánya, Marietta öngyilkos lett, miután férjét halálra késelték. Fiuk, Vincenzo tragikus módon halt meg Krétán.

A 19. század elején a Barbaro család eladta a palotát Arbit Abdollnak, aki nem sokkal később csődbe ment. A következő évtizedekben egy másik tulajdonos, Radon Brown öngyilkos lett élettársával együtt a palota falai között, valószínűleg a kapcsolatuk okozta botrány miatt.

A palotát később az amerikai Charles Briggs vásárolta meg, aki a homoszexualitásáról szóló pletykák miatt menekülni kényszerült Velencéből. Mexikóba menekült, ahol szeretője öngyilkos lett. A vevők között volt 1964-ben a híres tenorista Mario Del Monaco, aki egy közlekedési baleset áldozata lett.

Az 1970-es években az akkori tulajdonost, Conte Giordano delle Lanze-t egy vele együtt élő 18 éves horvát tengerész fejbe vágta egy vázával. Ez utóbbi ezután Londonba menekült, ahol meggyilkolták. A palotát később Christopher „Kit” Lambert, a The Who rockegyüttes menedzsere vásárolta meg, aki nem sokkal később Londonban meghalt, amikor lezuhant a lépcsőn. Baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság?

Az 1980-as évek elején a Palazzo Dariót egy velencei üzletember, Fabrizio Ferrari vásárolta meg, aki nővérével, Nicolettával lakott itt. Nem sokkal később ő is csődbe ment, míg nővére közlekedési balesetben meghalt.

A palotát aztán 1989-ben megvásárolta Raul Gardini befektető, aki valójában a lányának akarta ajándékozni. Egy sor gazdasági kudarc után a pénzember 1993-ban öngyilkos lett, máig nem teljesen tisztázott körülmények között. A palota, amelyet ez a baljós eseménysorozat kísértett, sokáig eladatlan maradt.

Az 1990-es években Woody Allen is érdeklődött a palota iránt, de végül elállt a vásárlástól – talán éppen az épület szörnyű múltja miatt. A palota ma is magántulajdonban van, falán ez a sokat sejtető latin felirat olvasható:

„A zseniális Giovanni Dario összeomlott az ármány súlya alatt”.

Kövess minket!