Home Nyaralóhelyek Tönkre mehet Rimini: A szállodák már eladók
Szerző: vízpartok

A Riviera Romagnola üdülőhelyi (Rimini, Riccione, Cattolica, Cesenatico és Milano Marittima), amely mindig is a külföldi turisták egyik legkedveltebb nyári úti célja volt, eladásra kínálja értékes szállodáit. 

A világhálón egyre szaporodnak az eladó építmények hirdetései: a kínálat a régi, használaton kívüli vendégházaktól a privát stranddal rendelkező négycsillagos szállodákig terjed, igen széles árkategóriában.

Az Immobiliare.it szerint 2022. március 16-án 172 szálloda volt eladó Emilia-Romagna tartományban, ebből 87 Rimini környékén. A Casa.it oldalon viszont 185 volt, szétszórva a régióban. Patrizia Rinaldis, a rimini szállodások elnöke szerint ez kifejezetten alacsony becslés. A „La Repubblica” című lapnak elmondta: „Csak Riminiben legalább 200 szálloda lesz eladó”.

„Ennek számos oka van” – magyarázta Patrizia Rinaldis – „a hozzáértő vezetők megtalálásának nehézségei, a generációváltás is, mivel a gyerekek már nem akarják folytatni szüleik munkáját, aggódnak a jövővel kapcsolatban. És ne feledkezzünk meg a bankokról sem, amelyek a szállodák nagy részét birtokolják: ha nem tudják teljesíteni a hiteleket, akkor kénytelenek eladni. Két éve hirdetjük ezt a válságot, és most kezdjük látni”.

A „La Repubblica” szerint a Riviera Romagnolán eladó szállodák árai a 8 millió eurótól (40 szobás 4 csillagos szálloda  Riminiben), a 6 millió 800 ezer euróig terjednek (medencés, gyógyfürdővel ellátott szálloda Riccionéban). De a lista hosszú: 6 millió euróra van szükség egy tengerparti szálloda megvásárlásához Cesenaticóban. Milano Marittimában viszont „remek üzletet” lehet kötni: egy 4 csillagos superior szálloda étteremmel, medencével, bárral és saját stranddal 4,5 millió euróért eladó.

Viserbában, Rimini közelében, az Immobiliare.it egy kis 12 szobás, felújításra szoruló vendégházat kínál 290 000 euróért. Manuela Ugolini ingatlanügynök kifejtette: „Minden típusú szállodát kínálunk: régit és újat. Eladják a gyakran idős tulajdonosok, akik már nem tudják folytatni. Vannak vevők: a piacon nagy a mozgás, olyan emberek, akik ki akarják használni a bónuszokat vagy a támogatott hiteleket. De sok kalandor is van.”

Ez utóbbival kapcsolatban Alessandro Giorgetti, a regionális Federalberghi szövetség elnöke a következőket nyilatkozta a La Repubblicának: „Az önkormányzatokkal és a prefektúrákkal együtt nagyon éberek vagyunk ezekkel az új eladásokkal kapcsolatban. El akarjuk kerülni bizonyos emberek érkezését, akikre biztosan nincs szükségünk”.

Sokan döntenek úgy, hogy a költségek csökkentése érdekében szállodájukat lakóházzá alakítják át. Alessandro Giorgetti kifejtette: „Így kevesebb személyzetük és kevesebb problémájuk van, mivel nincs éttermük”. Mások azonban – tette hozzá a regionális szövetségi szövetségi elnök – „inkább csak eladják, mert elfáradtak, vagy mert nem engedhetik meg maguknak a beruházásokat”.

Kövess minket!