Home Nyaralóhelyek Egyiptom: Aggódnak Sharm Al-Sheikhben a búvárközpontok
Szerző: vízpartok / Címlapfotó: Ras Um Sid Bay, Sharm el-Sheikh, Egyiptom (c) wikipedia/Serhio Szarka

A búvárturizmust valószínűleg súlyosan érinti a globális felmelegedés korallzátonyokra gyakorolt hatása. A Sharm Al-Sheikh-i búvárközpontok máris aggodalmuknak adnak hangot.

A Vörös-tenger gazdag és változatos korallzátonyai páratlan víz alatti tájat kínálnak. Ezek a színes korallerdők, amelyek csak Egyiptomban közel 209 fajt tartalmaznak, és több mint 1000 féle színes halnak adnak otthont, a világ minden tájáról vonzzák a búvárokat. A búvárkodást, a sznorkelezést és az üvegfenekű hajókirándulásokat kedvelők azért jönnek, hogy felfedezzék és szemléljék ezt a mesés univerzumot.

Mindezt a természeti gazdagságot azonban a globális felmelegedés fenyegeti, ami negatív hatással lesz az idegenforgalmi ágazatra, beleértve a búvárturizmust is. Az ország azt kockáztatja, hogy elveszíti az ebből a fontos turisztikai ágazatból származó bevételeinek nagy részét, amely évente mintegy 7 milliárd dollárt hoz Egyiptomnak.

„Egyiptom 2100-ra a korallzátony-turizmusból származó bevételeinek több mint 90%-át elveszítheti. A korallok olyan törékeny ökoszisztémák, amelyeket világszerte a kihalás fenyeget az éghajlatváltozás, a viharok, a szennyezés vagy a túlhalászás miatt”

– figyelmeztet Khaled Allam, az egyiptomi természetvédelmi területek szervezésének és kezelésének megerősítését célzó projekt szakértője és az ENSZ 26. Éghajlatváltozási Konferenciáján bemutatott tanulmány szerzője.

A tanulmány szerint a korallzátonyok 25 °C és 40 °C közötti hőmérsékleten élnek és fejlődnek, és ha a hőmérséklet meghaladja ezt a határt, a zátonyok kifehérednek és végül elpusztulnak. Emellett az emberi tevékenységek is negatív hatással vannak a Vörös-tengeri zátonyok fejlődésére. Ezek közé tartoznak az illegális és pusztító halászati módszerek, a fenntarthatatlan part menti fejlesztések, amelyek szennyezést okoznak a korallzátonyok területén, valamint a túlzott turisztikai kapacitás egy adott helyszínen.

„Bár a korallzátonyok helyzete Egyiptomban nem a legrosszabb az emelkedő hőmérséklet által érintett országok között a világon, úgy véljük, hogy a gazdaság szempontjából súlyos következményekkel jár, mivel Egyiptom a világon az első helyen áll a búvárturizmusból származó legnagyobb bevétellel rendelkező országok között” – figyelmeztet Allam. Az egyiptomi korallzátonyokat fenyegető kockázat tehát inkább a turisztikai szakembereket aggasztja, mint a tudósokat.

„Ha a korallok eltűnnek, az katasztrofális lenne mindannyiunk számára. A megélhetésünk elvesztését kockáztatjuk”

– mondja Mohamad Abdel-Aziz, egy búvároktató Sharm Al-Sheikhben.

Valójában az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) már 2018-ban figyelmeztetett erre a katasztrofális forgatókönyvre. Egy jelentésben arra figyelmeztetett, hogy az emelkedő hőmérséklet stabilizálására irányuló drasztikus intézkedések nélkül a korallzátonyok 70-90 százaléka eltűnik a következő évtizedekben. Ez világjelenség, hiszen az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által kiadott Status of Coral Reefs of The World 2020 jelentés szerint csak 1998-ban a világ korallzátonyainak 8 százaléka tűnt el. A következő 20 évben a világ koralljainak 14%-a fehéredett ki.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) arra figyelmeztet, hogy a nagyfokú párolgás, az óhatatlanul emelkedő hőmérséklet és az emberi túltevékenység miatt a korallok egyre gyorsabban pusztulnak, és kétharmaduk már komolyan veszélyeztetett.

Nasszer Kamel, a Földközi-tengeri Unió egyiptomi főtitkára szerint a világ egyes régiói nagyobb veszélyben vannak, mint mások.

A Vörös-tenger 20%-kal jobban melegszik, mint a globális átlag.

Ilyen kihívásokkal szembesülve, és határozott globális döntésekre várva a sharm al-sheikh-i búvárok csökkentették tevékenységüket, hogy megpróbálják megfékezni ezt a megélhetésüket is veszélyeztető jelenséget.

Ezen óvintézkedések mellett az Egyiptomi Turisztikai Hivatal kikötőbójákat helyezett el a hajók számára a sérülékeny zátonyoktól távol, hogy ne tegyenek kárt bennük. Emellett nagyszabású figyelemfelkeltő kampányt indítottak Sharm Al-Sheikh 269 búvárközpontjának alkalmazottai számára, hogy jobban tájékozottak legyenek a korallzátonyokat, és ezáltal a búvárturizmust fenyegető veszélyekről.

Kövess minket!