Home Nyaralóhelyek Mindenki erre vágyik: A tökéletes mediterrán menedékhely
Szerző: vízpartok / Címlapfotó: Linosa (c) wikipedia/Markos90

A Földközi-tenger közepén fekvő, vulkanikus eredetű, csodálatos sziget az év bármely szakában tökéletes menedék azoknak, akik szeretnének elmenekülni a városi káosz elől. Linosa, a Pelagie-szigetcsoport része, Lampedusától északra található, és Szicília többi kisebb szigetéhez hasonlóan a béke igazi oázisának számít.

Itt nincsenek éjszakai klubok vagy diszkók, nincsenek zsúfolt utcák, és nem kell megküzdeni a forgalommal.

A több ezer évvel ezelőtt kialakult szigetet először a görög Sztrabón Aethusa, majd a római idősebb Plinius Algusa néven említi Naturalis Historia című művében. Ez az ég és a tenger között lebegő, alig több mint 5 km hosszú földsáv a pun háborúk idején a rómaiak menedéke volt, majd az arabok és a normannok, végül pedig az aragóniaiak kezébe került.

Fájl: LInosa Veduta Paese 01.JPG

Linosa színes házai, amelyek a sziget utcáira néznek, szinte elvarázsolt hangulatot teremtenek. A sziget felfedezésében nem lehet hibázni: a sziget egyetlen főútja közvetlenül a tengerhez vezet. (c) wikipedia/Laurom

A Vulcano hegy tetejéről, ahová egy gyalogösvényen lehet feljutni, felülről csodálhatjuk meg a kis szigetet, a mediterrán tájra jellemző dús növényzet csodálatos kiterjedésével és lenyűgöző, színes házaival.

Fájl: Linosa island.jpg

(c) wikipedia/LFM2182

A szigeten alig több mint 400 lakos él. Linosa és a környező tenger egy természetvédelmi terület része, amely olyan növényekben gazdag, amelyek közül néhány csak a szigeten látható. Linosa egyike azon kevés megmaradt helyeknek, ahol az álcserepesteknősök lerakják tojásaikat, egészen pontosan a Pozzolana strandon. Számos tengeri madár fészkét is megfigyelhetjük.


Linosa

A Földközi-tenger közepén, nagyjából Szicília és Tunézia között egyforma távolságra található Linosa egy vulkanikus eredetű kis sziget, a Pelagie-szigetek szigetcsoport része, a híresebb Lampedusa és a lakatlan Lampione mellett.

A sziget egy részét ősi vulkáni kráterek foglalják el; emiatt a szigeten nincs repülőtér. Linosa eléréséhez Agrigentóba kell repülni, majd kompra szállni.

Kövess minket!