Home Érdekes helyek Kefalónia szigetén található Görögország egyik leglátványosabb természeti csodája
Szerző: vízpartok / Fotók: Melissani-tó (c) pixabay

A görögországi Kefalónia szigetén, Karavomylos kis falu közelében egy lélegzetelállító természeti csoda található: egy hatalmas földalatti barlangrendszer, és benne a varázslatos Melissani-tó.

A hely már évezredekkel ezelőtt is az ókori görögök kultuszhelye volt, a legenda szerint egy tragikus szerelmi történet színhelye is volt.

A Melissani-tó mindenekelőtt egyedülálló elhelyezkedése miatt vált mágnesként vonzóvá a látogatók számára. A barlang mennyezetén egy hatalmas lyuk van.  Amikor a nap ezen a lyukon keresztül besüt a barlangba, szinte varázslatos módon világítja meg a földalatti tó vizét. Ezután szinte éteri kékben ragyog.

A barlang egykor akkor alakult ki, amikor a víz behatolt a puha mészkőbe, és lebontotta azt.  A mennyezete egy földrengés következtében omlott be, így jött létre a természeti csoda. Ennek köszönhetően napszaktól és a fény beesési szögétől függően a Melissani-tó látványosan változtatja színeit.

1953. augusztus 12-én hatalmas földrengés rázta meg Kefalóniát, amely szinte az összes épületet elpusztította a szigeten. A rengések következtében a Melissani-barlang mennyezetének egy része is beomlott. Így egy tragédia hozta létre a sziget egyik legnépszerűbb helyét.

A Melissani-tavat csak 1951-ben fedezte fel a helyi barlangkutató, Giannis Petrochilos. Igazándiból újra felfedezték, mert az itt talált leletek arra utaltak, hogy a barlang már az ókorban is fontos kultikus hely volt. Pán istent imádták itt, amire többek között az istenség agyagfigurája is utal, amely ma a sziget fővárosának, Argostolinak a régészeti múzeumában látható. De egy másik legendás alak volt az, aki a Melissani-tónak a nevét adta.

A legenda szerint Melissani nimfa kétségbeesésében a kék vízbe vetette magát, mert Pán nem akarta viszonozni a szerelmét. A hely ennek az ősi drámának köszönheti becenevét: a nimfák barlangja. A barlang feltárása során számos más, többek között táncoló mitikus lényeket ábrázoló leletet is találtak.

Tó, Evezés, Csónak

A csónakok mintha lebegnének a Melissani-tó földöntúlian tiszta vizén.

A Melissani-tó, Görögország varázslatos földalatti tava, Kefalónia szigetének egyik legnagyobb turisztikai látványossága.

A barlangnak a Melissani-tó csak egy része. Összesen 3,5 kilométer hosszú, 40 méter széles és 36 méter magas. Akár 20 000 éves cseppköveket is tartalmaz, és a tóban fekszik egy sziget, ahol egykor történelmi tárgyakat fedeztek fel. A turisták számára különösen látványos, ha a barlangot evezős csónakkal, idegenvezetővel fedezik fel.


A már Homérosz által az Odüsszeiaban is megénekelt, a modern korban pedig a Corelli kapitány mandolinja című film forgatási helyszíneként ismert Kefalónia a türkízkék Jón-tenger szigetvilágának igazi gyöngyszeme és legnagyobb szigete. Érintetlen vadregényes tájai, zöldellő erdői, meredek sziklafalai és változatos tengerpartjai minden látogatót elvarázsolnak.

Kövess minket!