Újabb Ipoly-híd épül Magyarország és Szlovákia között

2022. március 11.

Szerző: MTI / Fotó: A régi híd az Őrhalom-Ipolyvarbó közötti új Ipoly-híd ünnepélyes alapkőletételének napján a felvidéki Ipolyvarbón 2022. március 11-én. (c) MTI/Komka Péter

A Nógrád megyei Őrhalom és Ipolyvarbó között az ideiglenes fahidat váltja fel az új átkelő az Ipolyon.

Újabb Ipoly-híd épül jövő év végéig Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Őrhalomnál, a másikon Ipolyvarbónál.

Az Őrhalom-Ipolyvarbó között épülő új híd 2,3 milliárd forintba kerül. A remények szerint megkönnyíti a határ menti közösségek életét és a gazdaság fejlesztése szempontjából is fontos.

Jelenleg mindössze egy fahíd biztosítja Ipolyvarbó és Őrhalom összeköttetését, amelyen csak gyalogosok és kerékpárosok kelhetnek át. Az új közúti híd nemcsak őket fogja szolgálni, hanem a 3,5 tonnánál könnyebb tehergépkocsik és a nemzetközi személygépkocsi-forgalom előtt is nyitva áll majd.

Jelenleg 35 helyen van közúti kapcsolat a két ország határán, ebből tizenkettő 2010 óta épült, és jelenleg is hat fontos fejlesztés zajlik, köztük immár három híd építése az Ipolyon. Emellett Nagyrozvágy és Nagygéres között útkapcsolat, Neszmélynél kompösszeköttetés jön létre, Dunakilitinél pedig gyalogos híd épül. A fejlesztések mindegyike lezárul jövő év végéig.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek