Kizárják az oroszokat cannes-i filmfesztiválról

2022. március 5.

Szerző: MTI/Vízpartok / Fotó: Cannes (c) pixabay

A 75. cannes-i fesztivál nem kíván oroszokat fogadni, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik.
hetedhetshop.hu

Úgy döntöttünk, hogy amíg a háború nem marad abba az ukrán népnek megfelelő feltételekkel, nem fogadunk hivatalos delegációkat Oroszországból, és nem fogadjuk el az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy jelenlétét – olvasható a világ egyik legjelentősebb fesztiváljának közleményében.

„Szeretnénk ugyanakkor üdvözölni mindazokat Oroszországból, akik vállalták annak kockázatát, hogy tiltakoznak az Ukrajna elleni agresszió és invázió ellen” – tették hozzá a szervezők, azokhoz a művészekhez és a filmesekhez intézett üzenetükben, akik „nem hajlandók a nevüket adni az elfogadhatatlan tettekhez, és azokhoz, akik bombázzák Ukrajnát”.

Ez az első alkalom, hogy a cannes-i fesztivál véleményt nyilvánít az ukrajnai orosz invázióról. A mustrát május 17. és 28. között rendezik meg a francia tengerparti városban.

Az első cannes-i fesztivál elvileg 1939. szeptember 1-jén nyílt volna meg, de a Lengyelország elleni német invázió, azaz a második világháború kitörése miatt végül a seregszemle elmaradt, s két nappal később Franciaország és Nagy-Britannia hadat üzent Németországnak.

„Hűen a történelméhez, amely 1939-ben a fasiszta és náci diktatúrákkal szembeni ellenállással kezdődött, a cannes-i fesztivál mindig is azon művészek és a filmesek szolgálatában áll, akik felszólalnak az erőszak, a retorzió és az igazságtalanságok elítélésére, valamint a béke és a szabadság védelmében” – írták a szervezők.


Cannes, a Francia Riviéra egész világon ismert városa, hiszen mintegy két évszázada vendégül látja a híres Cannes-i Filmfesztivál sztárjait. Mindezek ellenére meg tudta őrizni a gyökereit, a tradícióit és igazán autentikus tengerparti hangulatát is.

A 19. század elején Cannes még egy szegény halászfalu volt, és egy véletlen folytán lett belőle világhírű földközi-tengeri üdülőhely. 1834 telén a francia határt kolerajárvány miatt lezáratta a piemonti király, így egy oda tartó angol lordnak vissza kellett fordulnia. Cannes-ban ráesteledett, kénytelen volt a falu fogadójában megszállni. Annyira megtetszett neki a környék hangulata, hogy építtetett itt egy villát magának.

Először az angol arisztokrácia követte a példáját, majd a 19. század közepétől az orosz előkelőségek is felkapták a várost. A belvárosban és a közeli kis szigeteken még mindig könnyen találunk olyan városrészeket, ahol felfedezhetjük Cannes különböző korszakait.

Cannes ma a francia Riviéra évente 2 millió turistát vonzó tengerparti kisvárosa.

hetedhetshop.hu

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek