VÍZPARTOK Hírek a forrástól a tengerig

A Francia Riviérán foglalták le egy orosz oligarcha luxusjachtját

2022. március 3.

Szerző: MTI / Fotó: La Ciotat kikötője (c) wikipedia/Tatyana Peshkova

Ez az egyik első konkrét intézkedés az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt a Vlagyimir Putyin és körének vagyonát érintő európai uniós szankciók közül.
hetedhetshop.hu

A francia kormány lefoglalta az Amore Vero nevű, 86 méter hosszú fehér luxusjachtot a Marseille-hez közeli La Ciotat kikötőjében.

A hajó a Rosznyefty orosz olajcég tulajdonosának egyik érdekeltségéhez köthető. Ez az egyik első konkrét intézkedés az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt a Vlagyimir Putyin orosz elnök és körének európai vagyonát érintő európai uniós szankciók közül.

Az Amore Vero is egy ilyen jacht (c) wikipedia/Abxbay

A jacht tulajdonosa egy olyan cég, amelynek legfőbb részvényese Igor Szecsin Rosznyefty-elnök. A lefoglalás az Európai Unió által a tulajdonos vagyona ellen foganatosított befagyasztó intézkedések keretében történt.

A hajót csütörtökre virradóra foglalták le, amikor is az egy hajójavító üzemből hirtelen megpróbált kihajózni, jóllehet a munkálatok még nem fejeződtek be. La Ciotat-ban az ellenőrzési folyamat hosszú volt, a vámhatóságnak ugyanis időbe telt azonosítani, hogy a hajó tulajdonosaként megjelölt cég pontosan kihez köthető.

A jacht főhídján egy olyan uszoda is található, amely helikopterleszállóvá alakítható. A belső terei Alberto Pinto belső építész tervei alapján készültek, értéke 120 millió dollár az AFP hírügynökség által megkérdezett forrás szerint. 

Az uniós szankciók mintegy ötszáz személyt és céget érintenek az orosz elnök környezetében, akiknek vagyonát és bevételi forrásait fokozatosan kívánják az európai országok lokalizálni és befagyasztani.

Monacóban folyamatban volt csütörtökön a Quantum Blue nevű luxusjacht ellenőrzése, amelynek tulajdonosa feltehetően Szergej Galickij orosz milliárdos – tudta meg az AFP.

A francia hatóságok jelenleg minden luxushajót ellenőriznek a Földközi-tengeri kikötőkben és hajójavító üzemekben. A szankciók elől menekülő oroszok jachtjainak egy része az AFP szerint a Maldív-szigetek és Dubaj felé hajózott az elmúlt napokban.

Franciaország eddig négy teherhajót és egy jachtot foglalt le a büntetőintézkedések keretében.

Ez is érdekelhet >

Legfrissebb hírek >