Home Érdekes helyek Lago di Braies: A Dolomitok kötelező látnivalója
Szerző: vízpartok / Fotó: Lago di Braies (c) pixabay

A Fanes-Senes-Braies Természeti Park legészakibb pontján, 1500 méterrel a tengerszint felett, Dél-Tirol fővárosától, Bolzanótól nagyjából 100 kilométerre található Lago di Braies egy természetes tó, amely egy földcsuszamlás után keletkezett, amely elzárta a Braies folyót.

A tó vonzza a túrázókat, kerékpárosokat és hegymászókat, különösen a nyári hónapokban, amikor a közelben található parkolók nagyon zsúfoltak lehetnek. Jobb, ha a túrázó gyalogosan éri el a tavat, a közeli Ferrara faluból egy kellemes kétórás túra az erdőben, ami minden bizonnyal kifizetődőbb, mint autóval eljutni egy ilyen gyönyörű természeti helyre.

Ráadásul az izmokat is bemelegíti a tó körüli könnyű túrára (kb. másfél óra). Az ösvény a nyugati parton széles és sík, a keleti parton meredek és keskeny. A Croda del Becco lábához vezet; a hegy német neve, Torberg, arra utal, hogy a tó egykor a legenda szerint a Fanes alvilági királyságának kapuja (Tor) volt.

Ki tudja, talán a látogató bepillantást nyerhet ebbe az alvilágba, amikor egy bérelt csónakkal evez, ami szintén remek módja a tó megismerésének. A legenda szerint ugyanis a Fanes földalatti világába csak a tavon hajózva lehetett eljutni.

Tó Braies, Alpok, Terence Hill

A tóparton, szinte a tóút végén áll egy 1904-ben épült kis templom. A templom része volt a második világháború egyik utolsó eseményének: 137 politikai foglyot – többek között Leopold porosz herceget, a hesseni Fülöp herceget, Kurt Schuschnigg volt osztrák kancellárt, illetve Leon Blum francia miniszterelnököt – hoztak ide a dachau-i koncentrációs táborokból az SS főparancsnok utasítására, aki a biztonsága érdekében remélte, hogy kicserélheti őket. A cserére a Pragser Wildsee Hotelben, a tóparton került sor, és a felszabadított foglyok a kápolnában imádkoztak.

A Braies-tó a kiindulópontja a Dolomitok híres Alta Via n. 1. útvonalának is, amely a Dolomitokon keresztül nagy magasságban, 150 kilométer hosszan halad át a venetói Bellunóig.

Kövess minket!