Home Strand Idén is olasz álompart lett Európa legszebb strandja
Szerző: vízpartok / Fotó: (c) Isola dei Conigli (c) wikipedia/Luca Siragosa

Ez egyetlen európai strand, amely a világ legszebb strandjainak listáján az első tízben szerepel, Olaszországban, a Lampedusa szigetén található Spiaggia dei Conigli, amely a tizedik helyen áll, és ezzel elnyerte az Európa legszebb strandja címet.

A strand a szigethez tartozó apró sziklaszirten, a Nyulak szigetén (Isola dei Conigli) található, amely nem csak szépsége, hanem az álcserepesteknősök tojásrakó helyeként is ismert, ezért 2002 óta természetvédelem alatt áll.

Lampedusa Olaszországhoz tartozik, Málta és Tunézia között, Szicíliától 205, a tunéziai partoktól 113, Máltától 140 km-re fekszik. 10 km hosszú, legnagyobb szélessége 4 km. Lakosainak száma kb. 4.500 fő, akik elsősorban a turizmusból és halászatból élnek.

Bár a szigetet nem egyszerű megközelíteni, a turisták körében igen népszerű, így a nyári turistaszezonban a nyaralókkal együtt a sziget népessége eléri a 10.000 főt.

A sziget legegyszerűbben repülővel érhető el, naponta indul repülőjárat Palermóból és Cataniából. A turistaszezonban más olasz nagyvárosból is indulnak repülők a szigetre. Szintén naponta indul kompjárat a szicíliai kikötőből, Agrigentóból.


2017-ben Giusi Nicolini a dél-olaszországi Lampedusa szigetének polgármestere kapta az UNESCO által odaítélt Félix Houphouët-Boigny Békedíjat. A Félix Houphouët-Boigny Békedíjban olyan személyek, magán- és köztestületek részesülnek, akik sokat tettek a béke elősegítéséért, védelméért és megőrzéséért.

Az Unesco szerint Giusi Nicolini 2012-es polgármesteri megválasztása óta mély emberséggel és elkötelezettséggel lépett fel a menekültválság megoldásáért, különös tekintettel arra, hogy a válság ezreket sodort Lampedusa és Olaszország partjaira.

Az Afrika és Olaszország közötti migráció útvonalán Európa legdélibb kapujának tartott Lampedusa szigete évtizedek óta a menekültek első állomásának számít, ahol több tízezren haladtak már át. Lampedusa vizein 1988 óta harmincezren vesztették életüket. A szigeten korábban bevándorlótábor, jelenleg regisztrációs központ (hot spot) működik. Ferenc pápa első látogatása is Lampedusára vezetett 2013 júniusában. Nem sokkal később – 2013 októberében – 366 ember fulladt a tengerbe egy Lampedusánál felborult hajóról.

Lampedusán 2022 eleje óta alig volt nap menekültekkel teli hajók érkezése nélkül. A sziget kétszázötven fős menekült táborában több mint ötszázan vannak. Nicola Molteni, a kormánypárt Liga belügyi államtitkára korábban „aggasztó és vészjelző” helyzetről beszélt, hangsúlyozva, hogy Lampedusán januárban már több mint kétezren kötöttek ki, ami a tavalyi év első hónapjában mért kétszerese.

Kövess minket!